Evaluarea competențelor lingvistice - Noțiuni utile
Proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română presupune receptarea mesajelor orale și scrise și producerea de discursuri de tip narativ, descriptiv, informativ sau argumentativ. Mai exact, la această probă vei primi un text literar sau nonliterar, la prima vedere, iar în funcție de acesta va trebui să dovedești care sunt competențele dobândite pe parcursul celor patru ani de liceu. Totodată, va trebui să demonstrezi că știi să folosești corect și adecvat limba română în diferite situații de comunicare.
Dacă la probele scrise ale examenului de Bacalaureat, răspunsul tău este notat, la proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare în limba română, vei primi unul dintre calificativele „mediu”, „avansat” sau „experimentat”.
Printre noțiunile pe care trebuie stăpânești pentru a obține calificativul „experimentat” se numără:
Pentru că este mult mai ușor să reții dacă informațiile sunt bine organizate și structurate, ți-am pregătit acest ghid care conține cele mai importante noțiuni pe care trebuie să le cunoști pentru a putea da un răspuns care să fie notat cu calificativul „experimentat”.