Rezumat

1. Când a venit Darius și a cerut pământ și apă

Povestirea care deschide volumul începe cu sintagma „În timpuri vechi”, după care menționează poporul dac, precum și trecerea unor triburi de cuceritori prin teritoriile locuite de acesta. 

Auzind că se apropie Perșii, conduși de temutul Darius, triburile aflate la nord de Dunăre se neliniștesc. Regele Agatârsilor declară cu trufie că nu are de gând să se opună lui Darius, iar când Idantirsus al Sciților sosește, înțelege că numai Dacii și Sciții vor lupta împotriva acestuia. Demn, se îndepărtează, comunicându-i regelui că intenționa să le țină piept Perșilor, cu sau fără ajutorul său.

O căpetenie a Dacilor îl liniștește pe Idantirsus cu o idee care funcționase și pentru strămoșii săi: transformarea pământurilor Dacilor în teritorii neprietenoase, astfel încât Perșii să nu poată supraviețui în lupta lor pentru cucerire („vom seca și vom otrăvi fântânile! Vom da foc pădurilor și câmpiilor”).
Încrezător, Darius pornește pe Dunăre către teritoriile Dacilor, însă căpeteniile lui au mai puțină încredere în simplitatea misiunii lor. Atunci, Darius face șaizeci de noduri pe o curea, cerându-le să ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in