Comentariu literar

Introducere

În introducerea oricărui eseu sau comentariu despre „Cântăreața cheală” este important să menționezi faptul că această piesă reprezintă înce…

...

Semnificația titlului

În ceea ce privește titlul piesei, trebuie să menționezi detalii legate de simbolistica acestuia. În cazul piesei de față, titlul se adaptează la absurdul textului. Recomandăm cunoașterea genezei neobișnuite a titlului, întrucât aceasta va impresiona în mod plăcut profesorul corector.

Exemplu

Titlul piesei „Cântăreața cheală” a fost ales întâmplător, ca urmare a unei greșeli făcute de că…

...

Tema

Informațiile despre Tema și viziunea despre lume reflectate în cadrul lucrării analizate este din cerințele esențiale pentru o analiza unui text literar.

Îți sugerăm să menționezi faptul că, în cazul piesei „Cântăreața cheală”, temele pot varia, însă toate se află în strânsă legătură cu chestiunea degradării comunicării interumane.

Exemplu

În cazul piesei „Cântăreața cheală”, tema este depersonalizarea individului, ma…

...

Rezumat

Recomandăm realizarea rezumatului piesei ținând cont de structura sa. De asemenea, trebuie să reții faptul că, aparținând teatrului absurd, această piesă nu urmărește un fir narativ clasic, și nu are acțiune propriu-zisă. Astfel, ea nu poate fi împărțită pe momentele subiectului. 

Exemplu

Piesa este structurată în unsprezece scene. În prima scenă este introdus decorul tipic burghez, și peste măsură de „englezesc”. Ne îndreptăm, apoi, atenția asupra personajelor, domnul și doamna Smith. Domnul Smith, „englez, în fotoliul său englezesc şi în papucii săi englezeşti, îşi fumează pipa sa englezească şi citeşte un ziar englezesc”. Un element semnificativ este, însă, „o lungă tăcere englezească”, instaurată între cei doi soți, ceea ce sugerează lipsa comunicării. Aceasta este, însă, și mai evidentă când cei doi încearcă să comunice. 

Finalul discuției e tensionat, întrucât domn…

...

Caracterizarea personajelor

În cazul piesei „Cântăreața cheală”, este important să reții: caracterizarea personajelor se va desfășura într-un mod atipic, deoarece rolul personajelor este unul atipic. Scopul lui Eugen Ionescu este chiar depersonalizarea acestora, în ideea accentuării golului social general.

Astfel, este improbabil ca profesorul să aștepte o caracterizare de tip clasic, cum se realizează în cazul altor opere literare. Recomandarea noastră este să te concentrezi pe …

...

Elemente de compoziție

Elementele de compoziție ale unui text dramatic se diferențiază complet de cele ale altor specii literare. Astfel, în analizarea elementelor de compoziție ale piesei „Cântăreața cheală”, vei avea în vedere atât structura piesei (acte, scene), cât și replicile și indicațiile scenice.

De reținut: „Cântăreața cheală” nu este împărțită în acte. Ea conține numai scene.

Exemplu

Piesa „Cântăreața cheală” …

...

Operă dramatică

„Cântăreața cheală” este un text ce aparține genului dramatic, încadrându-se în specia dramei absurde. Pentru a argumenta corect apartenența la specie a acestui text dramatic, trebuie să cunoști foarte bine trăsăturile acesteia. Printre ele se numără temele specifice, ilustrarea situațiilor și a personajelor nefirești, abstracte, acompaniate de formule expresive șocante, precum și contestarea convenţiilor şi a formulelor teatrului tradiţional.

Exemplu

Ca manifestare literară, teatrul absurd a apărut după cel de-al Doilea Război Mondial, în Franța. Fondat…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in