Acțiuni de politică externă
Acțiuni care au contribuit la formarea statului român modern
Printre acțiunile de politică externă care au contribuit la formarea statului român modern se numără și misiunile diplomatice ale lui Nicolae Bălceascu și Ion Brătianu sau Vasile Alecsandri.
Nicolae Bălcescu, figură emblematică a culturii române și unul dintre liderii Revoluției de la 1848, întreprinde între 1850 -1851 un important itinerariu diplomatic european. Prima țintă a reprezentat-o capitala Imperiului Britanic, Londra (1850), urmată de o altă misiune diplomatică la Paris, în 1851. Prin intermediul acestor acțiuni diplomatice, Bălcescu încearcă să facă cunoscută și să promoveze situația românilor din Principate la nivel internațional.
De asemenea, printr-un memoriu înaintat Împăratului Napoleon al II-lea al Franței, Ion Brătinu făcea cunoscută noului împărat francez situația dificilă a Principatelor Dunărene. De asemenea, Brătianu cere sprijinul Franței pentru realizarea unirii Țării Românești cu Moldova în hotarele de la 1812, anul în care Basarabia a fost anexată de către Imperiului Rus. Franța devine una dintre principalele puteri care promovează unirea Principatelor Române.
Perioada 1859-1861 a fost crucială pentru recunoașterea la nivel international a Micii Uniri de la 1859. Cele două delegații, moldoveană și munteană, vor fuziona într-una singură la Constantinopol. Sunt trimise delegații la Torino, Paris, Londra (Vasile Alecsandri); Berlin, Viena, Sankt Petersburg. În 1860 este înf...