Comunismul

Eseul despre comunism poate să includă următoarele teme:

...

Practici totalitare din timpul comunismului

Practicile totalitare din timpul comunismului vizează cele două mari perioade în care s-a manifestat în România: perioada stalinistă și cea național-comunistă.

Dintre practicile politice totalitare din timpul regimului de orientare stalinistă (guvernarea lui Gheorghe Gheorghiu Dej, 1948-1965) menționăm: naționalizarea, industrializarea, colectivizarea, regimul de teroare și cenzură susținut prin înființarea Securității.

...

Atitudinea României în relațiile internaționale din perioada național-comunismului

Relațiile internaționale din perioada național-comunismului pot fi împărțite în două mari perioade, perioada de început a regimului lui Ceaușescu și perioada de final. 

Decizia Kremlinului în 24 mai 1958 de a retrage trupele Armatei Roșii de pe teritoriul țării noastre a contribuit la desprinderea de linia Moscovei, îndeosebi în politica externă. România era aliniată la linia Moscovei prin integrarea în alianțele economice și politice ale vremii, făcând parte din CAER (Consiliul de Ajutor Economic Reciproc) din anul 1949 și din Tratatul de la Varșovia din anul 1955. O oarecare detașare de linia moscovită se realizează încă din perioada stalinistă prin semnarea unor acorduri economice cu statele occidentale și prin respingerea planului Valev

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in