Regimuri totalitare în România

Dictatura carlistă

În perioada imediat următoare Primului Război Mondial România se bucură de urmările Marii Uniri și de un regim politic democratic, fundamentat pe Constituția de la 1923. Cu toate acestea, într-un context european favorabil doctrinelor de tip totalitar, asistăm începând cu anul 1938 la remodelarea scenei politice autohtone și la declinul democrației românești. Momentul declanșării acestui declin îl reprezintă venirea la tron a lui Carol al II-lea și instaurarea domniei sale autoritare, cunoscută și sub denumirea de dictatura carlistă. 

Regele a profitat de momentul alegerilor din decembrie 1937 pentru a instaura în România un regim monarhic autoritar. El a contribuit la fragilizarea partidelor politice, pentru ca ulterior să le desființeze. Bazele regimului său autoritar au fost susținute prin adoptarea noii Constituții din 1938. În decembrie 1938, Carol al II-lea înființează Frontul Renaşterii Naţionale, partidul unic al acestui regim. Rolul acestui partid a fost de a susține regimul autoritar carlist. 

Dictatura carlistă va lua sfârşit la începutul lunii septembrie 1940, într-un context național și internațional deosebit de tensionat. La 28 iunie 1940, prin Consiliul de Coroană, România acceptă ultimatumul URSS privind cedarea Basarabiei. La 19 august 1940, la Crai...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in