Cuprins

Printre cerințele eseurilor de bac se numără precizarea / menționarea / prezentarea unor evenimente istorice. De asemenea, cerințele eseului vizează deseori formularea unui punct de vedere referitor la un subiect dat. 

E important să știi că există o diferență între a preciza sau a menționa un eveniment și a-l prezenta. În rândurile următoare, te vom ajuta să înțelegi mai bine aceste diferențe prin intermediul unor exemple clare de la bac.

Precizarea/menționarea unui eveniment

Precizarea și menționarea unui eveniment se referă strict la scrierea lui, fără o dezvoltare pe larg. Un context, o personalitate și/sau un an legat de evenimentul respectiv sunt informații binevenite, însă o descriere amănunțită trebuie evitată deoarece nu numai că riști să nu fii punctat, dar riști și să nu te încadrezi în limita de spațiu impusă, de aproximativ două pagini. 

Iată două exemple de „precizare” și „menționare”, întocmite pe baza testului 5 de antrenament pentru bacalaureatul din anul 2021. Tema eseului este evoluția politică a spațiului românesc în a doua jumătatea a secolului al XIV-lea – secolul al XV-lea, și trebuie să aibă în vedere:

  • precizarea unui stat medieval din spațiul românesc extracarpatic

(...) domnitorul Mircea cel Bătrân a consolidat politica internă a Țării Românești și a reușit să transforme acest stat medieval într-un important pol de putere la sud de Carpați.

  • menționarea a două conflicte militare la care participă românii, în prima jumătate a secolului al XV-lea și a două asemănări între acestea;

“Campania cea lungă” și Cruciada de la Varna (1444) au fost unele dintre conflictele cele mai importante la care românii au participat în prima jumătate a secolului al XVI-lea. După o serie de succese răsunătoare la sud de Dunăre, Cruciada de la Varna s-a dovedit un adevărat eșec pentru Iancu de Hunedoara și aliații săi creștini. Ambele acțiuni militare au avut ca scop principal evacuarea otomanilor din Europa. Un alt element comun al acestor bătălii este faptul că românii s-au regăsit atât în armatele voievodului Transilvaniei Iancu de Hunedoara, cât și în armatele lui

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in