Prima parte a secolului XX
Intrarea în război alături de Antanta și Marea Unire
În prima parte a secolului XX, scopul implicării românilor în relațiile internaționale a vizat desăvârșirea unității statale și de neam a României. În urma Congresului de Pace de la Berlin (1878), România pierde în favoarea Rusiei sudul Basarabiei, fapt care determină o deteriorare a relațiilor româno-ruse și apropie țara noastră de Puterile Centrale, cu care încheie în secret o alianță diplomatică în anul 1883.
Începutul secolului XX va reorienta interesele politice românești spre tabăra Antantei, fapt care se va concretiza prin intrarea țării noastre în Primul Război Mondial de partea Antantei în 1916, după cei doi ani de neutralitate. Decizia acestei alianțe a urmărit recuperarea teritoriilor aflate în posesia Austro-Ungariei (de exemplu, Transilvania).
La sfârșitul Primului Război Mondial are loc destrămarea imperiilor multinaționale, cu recunoașterea dreptului popoarelor la autodeterminare. Acest fapt a avut drept consecință directă pentru români Marea Unire (unirea în 1918 a Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu Vechiul Regat) și realizarea statului naţional unitar român.
Perioada interbelică
Perioada interbelică reprezintă o perio...