Romanitatea românilor

Deși nu este o temă foarte abordată la bacalaureat, uneori romanitatea românilor apare ca temă a eseului de la subiectul III. Pentru a nu avea o surprinză anul acesta, citește eseurile de mai jos:

Fragment dintr-un eseu despre romanitatea românilor

Deși destul de rar, subiectul III de la examenul de bacalaureat a presupus compunerea unui eseu cu tema romanitatea românilor. Așadar, este important să stăpânești și această temă pentru bac. În continuare îți oferim un fragment din eseul scris de noi luând în considerare cerințele subiectului III al modelelor de subiecte din 2015:

Teoria continuității a reprezentat răspunsul românilor la teoria imigraționistă a lui Roesler, astfel că istorici precum A.D. Xenopol, Vasile Pârvan și Bogdan Petriceicu Hașdeu au adus argumente pro romanității românilor.  Așadar, doi istorici care au dezbătut romanitatea românilor au fost Bogdan Petriceicu Hașdeu și Robert Roesler, cel din urmă susținător al teoriei imigraționiste, primul susținător al teoriei continuității.

(...)

În concluzie, romanitatea românilor este un subiect care a interesat de-a lungul veacurilor istorici români și străini deopotrivă, unii dorindu-și să apere numele și integritatea românească, alții dimpotrivă, s-o denigreze, urmărindu-și scopul personal. Cu toate acestea, dovezi concrete au fost aduse în favoarea romanității poporului și limbii române, ajutându-ne să ne găsim locul în istorie.

Citește întreg eseul nostru despre preocuparea istoricilor pentru romanitatea românilor aici.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in