Eseuri despre constituții

Deseori, eseul de la bac trebuie să includă și informații referitoare la constituțiile adoptate în România de-a lungul timpului. Aici poți citi exemple de eseuri care fac referire la constituții:

Fragment dintr-un eseu despre constituții

Subiectul al III-lea al testului 4 de antrenament pentru bacalaureatul la istorie din 2021 presupune redactarea unui eseu despre evoluția României în perioada 1951-1985. 

Pentru a obține punctajul maxim la acest subiect, eseul trebuie să includă două fapte istorice din 1951-1964, precum și o caracteristică a fiecărui fapt istoric dintre cele două. De asemenea, eseul trebuie să includă legea fundamentală adoptată în anii '60 (cu alte cuvinte, trebuie precizată Constituția din 1965) și câteva delatii despre o prevedere a acestei legi fundamentale. În plus, eseul trebuie să includă și punctul tău de vedere despre evoluția României între anii 1971-1985, punct devedere susținut printr-un argument istoric valid.

Aici poți citit un fragment din eseu:

Evoluția României în intervalul de timp 1971-1985 a fost una descendentă, fapt datorat în principal înăspririi regimului totalitar comunist în relație cu proprii cetățeni spre jumătatea anilor ’70. O altă cauză a fost încălcarea flagrantă a drepturilor omului, de care comunitatea internațională era conștientă în anii ‘ 80. Aceste aspecte au contribuit tot mai mult la izolarea pe plan extern a României, în special în relație cu statele din Occident.

(...)

Citește intreg eseul despre constituții și evoluția României între 1951 și 1985 aici.