Apartenența la specie

Trebuie să demonstrezi apartenența la specie a operei Bătrânul și marea de Ernest Hemingway? În acest eseu profesorii noștri de limba și literatura română au inclus toate argumentele care demonstrează că textul este un microroman și le-au exemplificat cu fragmente din text. 

„«Bătrânul și marea» aparține speciei microromanului, având următoarele trăsături specifice: este o operă epică mai lungă decât nuvela, dar mai scurtă decât romanul, acțiunea sa este concentrată în jurul unui singur eveniment sau a unei singure probleme, nu există planuri de acțiune secundare sau paralele, numărul de personaje este limitat, iar evenimentele se petrec în aceeași locație.

Fiind un microroman, povestea pe care o spune «Bătrânul și marea» este una simplă, lineară, prezentată cronologic, a lui Santiago, bătrânul pescar ce de 84 de zile are un ghinion crunt. Cititorului îi este ilustrată evoluția bătrânului pe parcursul a câtorva zile, iar accentul cade pe lupta sa cu merlinul capturat. Deși în aparență intriga este lipsită de complexitate, simbolistica luptei pe care o duce Santiago cu merlinul depășește limitele particularului și atinge subiecte universale precum relația dintre om și natură, lupta pentru supraviețuire și locul fiecărei ființe în lume.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in