Rezumat

„Doamna Pylinska și secretul lui Chopin” este titlul unui roman scris de Eric-Emmanuel Schmitt. Opera a fost publicată pentru prima dată în anul 2018 și nu are decât 128 de pagini, ilustrând stilul puternic și concis al autorului. Roman inițiatic, „Doamna Pylinska și secretul lui Chopin” este, în același timp, o poveste despre importanța actului creator.

Acțiunea romanului este puternic inspirată din copilăria autorului, care își amintește cu plăcere de momentele în care mătușa lui, pe nume Aimee, cânta la pian melodiile lui Chopin. Dorind să recreeze acea experiență de neuitat, el începe să ia lecții de pian de la doamna Pylinska, o profesoară autoritară, cu un stil de predare foarte original. Personajul se află la limita dintre real și imaginar, nu doar datorită excentricității personalității ei, ci și pentru a reflecta întocmai efectul miraculos al muzicii și al artei, în general, asupra spiritului uman.

Când o cunoaște pe doamna Pylinska, cea care avea să-l ajute să-și desăvârșească abilitățile de a cânta pian, Eric este uimit de excentricitatea femeii. Aceasta se regăsește și în modul ei de predare, astfel încât își surprinde noul elev, recomandându-i, pentru început, să se familiarizeze cu un nou stil de viață, care să-i permită o receptare diferită a muzicii („Săptămâna aceasta veți evita apropierea de vreun pian și, în fiecare dimineață, vă veți duce în parc, vă veți lăsa ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in