Ghid Economie

Una din primele teme ale disciplinei Economie este reprezentată de „Nevoi și resurse”. Referatul de față definește cei doi termeni și prezintă caracteristicile și clasificarea acestora.

Nevoi și resurse” este un material care te va ajuta să înțelegi mai bine cele două elemente și relația dintre ele și anume faptul că resursele sunt utilizate pentru a satisface nevoile. Trebuie să reținem caracterul limitat al resurselor și modul în care le gestionăm pentru a obține rezultate maxime cu resurse minime. 

Consumatorul și comportamentul său rațional” este un material structurat sub forma unui referat pentru disciplina Economie care îți va explica modul în care acționează consumatorii pentru a-și îndeplini nevoile utilizând resurse.

Cu ajutorul acestui material vei înțelege noțiunea de utilitate economică, importanța acesteia în alegerile făcute de consumatori și modul în care calculăm utilitatea individuală, utilitatea totală și utilitatea marginală. Consumatorul are un comportament rațional atunci când utilizează eficient resursele pentru a-și satisface nevoile. 

Pagina „Cererea" te va ajuta să ai o înțelegere mai bună asupra cererii, modul în care cererea este influențată și influențează evoluția prețurilor pentru anumite bunuri și servicii. Tot aici vei afla definiția elasticității cererii și a coeficientului de elasticitate. Coeficientul de elasticitate îl putem calcula în funcție de preț sau în funcție de venitul consumat, iar formulele le vei găsi în referatul despre cerere. 

Secțiunea „Costul și profitul” îți va fi de mare ajutor pentru înțelegerea și reținerea detaliilor legate de importanța cunoașterii acestor două elemente. Scopul oricărei entități economice este să obțină profit, iar aceasta se poate realiza prin o bună gestionare a costurilor. Aici vei găsi explicații referitoare la acești termeni, clasificarea și formulele utilizate pentru calcul costului global, costului marginal, costurile medii și modalitatea de calcul a profitului. 

Piața cu concurență imperfectă are următoarele forme: piața cu concurență monopolistă, piața cu concurență oligopol, piața cu concurență de monopol, piața cu concurență tip oligopson și piața cu concurență tip monopson. Citește acum referatul despre mediul concurențial și tipurile de piață pentru a înțelege tipul de piață în care ne aflăm și pentru a-ți face o idee despre evoluția mediul concurențial în România.

Produsul Intern Brut este unul din cei mai importanți indicatorii pentru macroeconomie este Produsul Intern Brut (PIB). Acest indicator este utilizat pentru măsurarea bunăstării și calității vieții.

Produsul Intern Brut al României a înregistrat o creștere în ultimi ani, această creștere având la bază cererea internă. Criza financiară și pandemia recentă au determinat reducerea investiților străine și a evidențiat vulnerabilitățiile României. 

În următorul material vei observa multe caracteristici și elementele care determină un dezechilibru al pieței muncii. ”Somajul” oferă o scurtă prezentare a ratei somajului și a măsurilor luate de statul român pentru a ține sub control acest indicator și pentru a-i ajuta pe cei aflați în somaj să se reintegreze pe piața muncii. 

De-a lungul timpului rolul statului în economie a suferit modificări, care au fost determinate în principal de evoluțiile economico – sociale are țărilor respective.
 

 

 

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Ghid Economie

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.