Matei

Pentru a putea contura portretul fizic și moral al lui Matei, unul dintre personajele principale ale romanului Viața la țară, te sfătuim să iei în considerare și acest eseu. Sunt prezentate cele mai importante trăsături de caracter ale personajului, cât și felul în care acesta interacționează cu celelalte personaje ale operei.

„Fiind o fire analitică și perfecționistă, Matei face mai multe demersuri pentru a-și atinge scopul, și anume să crească productivitatea moșiei. Sfaturile primite de la Sașa, însă, îl ajută doar într-o anumită măsură, deoarece nu reușește să pătrundă în mintea țăranilor, din cauza diferențelor sociale și de educație, el trăind majoritatea vieții de adult în mijlocul studenților. Totuși, Matei are o predilecție spre viața la țară, în defavoarea celei de la oraș, deoarece o vede lipsită de ispite care corup caracterul omenesc, astfel conferindu-i o moralitate superioară.

Un alt personaj care ajunge să aibă o mare influență asupra sa este baciul Micu, prin intermediul căruia tânărul boier cunoaște mai bine psihologia țărănească. Baciul ajunge să fie mâna dreaptă a lui Matei, tânărul fiind mișcat de onestitatea acestuia. Baciul, care poate fi identificat cu personajul colectiv al țăranilor, are o importanță majoră în recreerea legăturii dintre Matei și pământul strămoșesc.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in