Dreapta studiată în clasa a 6-a

În acest prim capitol al ghidului nostru, intitulat Dreapta și unghiul, ne vom ocupa de dreaptă și de alte elemente geometrice de bază, cum ar fi punctul, planul, semidreapta și nu în ultimul rând, semiplanul.

Înainte de a începe, menționăm faptul că nu vom defini următoarele figuri geometrice: punctul, dreapta și planul, ci vom explica, prin intermediul imaginilor și al exemplelor ce presupun aceste trei noțiuni geometrice, care stau la baza geometriei, fără de care nu am putea vorbi despre alte noțiuni geometrice.

În prima parte a capitolului Dreapta studiată în clasa a 6-a vom prezenta o serie de definiții ale diferitor elemente geometrice de bază, urmând ca mai apoi, pe baza definițiilor aflate în prima parte, în cea de-a doua secțiune a acestui prim capitol, să aflăm care sunt pozițiile relative ale unui punct față de o dreaptă, mai ales cum se construiește simetricul unui punct față de o dreaptă

Înainte de a afla care sunt pozițiile relative ale unui punct față de o dreaptă, pentru a înțelege noțiunile acestei de-a doua secțiuni a primului capitol, vom prezenta câteva informații importante din geometrie, și anume vom explica ce este o axiomă, ce presupune o teorema directă și o teoremă reciprocă și care sunt componentele acestora, și anume ipoteza, concluzia și demonstrația.

În continuare, vei afla care sunt pozițiile relative a două drepte. Vei vedea că dreptele se pot clasifica în: drepte concurente și drepte paralele.

Următoarea parte și ultima a acestui capitol este dedicată segmentelor. Aici, vom afla ce reprezintă distanța dintre două puncte oarecare dintr-un plan dat, care este pentru segmente congruente definiția, cum se determină mijlocul unui segment, ce reprezintă simetricul unui punct față de un alt punct și cum se construiește un segment congruent cu un segment dat.

Toate noțiunile teoretice prezentate în acest capitol sunt exemplificate și explicate pe înțelesul tuturor prin intermediul exercițiilor și al problemelor rezolvate din pagina separată a acestui capitol, Probleme rezolvate pentru capitolul 1, pe care te sfătuim să o accesezi cu mare încredere.

Așadar, accesează acest capitol dedicat dreptei și învață despre punct, dreaptă, simetric al unui punct față de o dreaptă, segmente congruente, plan și mai ales cum se lucrează cu aceste noțiuni geometrice de bază.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in