Vlad Țepeș

Cine a fost Vlad Țepeș?

Vlad Dracula, zis și Dracula, a domnit în Ţara Românească în mai multe rânduri: 1448, 1456-1462, 1476, perioade marcate de lupta creştinătăţii împotriva otomanilor expansionişti. Născut în Transilvania, fiu al unei familii nobile transilvănene, Vlad Ţepeş s-a remarcat în perioada de domnie, obţinând pentru scurt timp independenţa Ţării Româneşti faţă de Imperiul Otoman. Denumirea de "Ţepeş" este legată de faptul că Vlad Dracula devine vestit pentru modul în care obişnuia să "îşi tragă în ţeapă" duşmanii. Această imagine a unui domnitor crud este consecinţa conflictelor pe care acesta le-a avut cu negustorii braşoveni, fiind propagandistic caracterizat ca un domnitor cu o cruzime demonică.

În ceea ce priveşte originea numelui, denumirea de "Dracula" este legată de Ordinul Dragonului cu care va fi înnobilt în 1431 tatăl lui Vlad Ţepeş de către Sigismund de Luxemburg. Numele său va fi şters însă în scurt timp de pe lista celor înnobilaţi cu acest ordin, deoarece, în ciuda statutului creştin al Ordinului care avea ca scop protejarea creştinătăţii de păgâni, Vlad al II-lea Dracul i-a condus pe turcii care aveau să asedieze şi să incendieze cetatea Severinului, fiind ucişi toţi cei care luptau împotriva pericolului otoman. Ulterior, folosindu-se de titlul de cavaler al Ordinului, ordonă deschiderea porţilor cetăţii Caransebeşului, cetate care urma a fi jefuită şi incendiată de aceiaşi turci. Execuţiile frecvente prin tragerea în ţeapă i-au adus porecla de "Ţepeş", chiar şi turcii denumindu-l "prinţul Ţepeş".

În 1436, tatăl său Vlad Dracul devine domn al Ţării Româneşti, având capitala la Curtea de Argeş. La scurt timp, în 1442, otomanii îi solicită ostateci pe fiii acestuia Vlad şi Radu cel Frumos, din motive politice. Vlad este ostatic până în 1448, iar fratele său până în 1462. Turcii îl eliberează după moartea tatălui său (asasinat la porunca lui Vladislav al II-lea, rivalul său la tronul Ţării Româneşti). Susţinut de un corp de cavalerie turcească, acesta ia pentru prima dată tronul Ţării Româneşti. Două luni mai tărziu este înfrânt de Vladislav al II-lea, care îşi reia tronul.

Reluându-şi tronul în 1456, acesta acţionează în vederea răzbunării morţii tatălu...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in