Mircea cel Bătrân

Citește această secțiune a ghidului pentru a afla data importante despre viața și domnia lui Mircea cel Bătrân.

Viața și domnia

Pentru început, își explicăm care este originea numelui lui Mircea cel Bătrân, care este sensul noțiunii „cel Bătrân” și de ce aceasta i-a fost atribuită lui Mircea. Este știut faptul că pe plaiurile românești nu se obișnuia numerotarea numelui, așa cum se făcea în Occident, iar la origine, cuvântul „bătrân” însemna de fapt „vechi”; sensul s-a schimbat ulterior. Acesta i-a fost atribuit lui Mircea pentru a-l putea deosebi de nepotul său, care a domnit în secolul al XVI-lea, noțiunea de „cel bătrân” fiindu-i acordată voievodului postum.

Mircea cel Bătrân a domnit în Țara Românească în perioada cuprinsă între 1386 și 1418, perioada marcată de conflicte purtate cu Poarta Otomană. Mircea cel Bătrân stăpânește un stat centralizat, a cărui capitală este situată la Curtea de Argeș. Un fapt interesant legat de acest domnitor este acela că în anul 1408 îl va asocia la domnie pe fiul său cel mare, Mihai I. Asocierea la domnie este o instituție menită a pune capăt alegerii domnului de către boieri. Astfel, unii domnitori preferau să își asocieze la domnie din timpul vieții un fiu de regulă, așa încât Mihai I a cârmuit Țara Românească după moartea tatălui său, continuând politica antiotomană.

În ceea ce privește politica internă, Mircea cel Bătrân a asigurat un echilibru și o prosperitate în rândul supușilor. Aceasta s-a realizat prin emiterea de monede în cantități suficiente, dar și printr-un sistem de taxe și impozite bine stabilit. Totodată, stimula schimburile comerciale și chiar încheia tratate privilegiate în acest sens.

Mircea acordă o atenție deosebită și armatei, formată din oastea cea mică și oastea cea mare. Oastea cea mică era formată din trupele boierești și din săteni privilegiați care trebuiau să stea la dispoziția domnului oricând; avea rolul de a asigura ordinea pe timp de pace, în timp ce oastea cea mare era formată din toți locuitorii apți de luptă și era întrunită în caz de atac extern. Apărarea era asigurată de un sistem de cetăți care aparțineau domniei, precum cetatea Crăciuna, înspr...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in