Lock

Mihai Viteazul

Lock

Vrei să înveți cine a fost Mihai Viteazul? Citește cu atenție această parte și află mai multe despre acest personaj istoric.

Bătălii importante și rol în istorie

Informații numeroase despre cine a fost Mihai Viteazul au fost transmise de Nicolae Bălcescu, care a relatat în „Românii supt Mihai-Voievod Viteazul” despre victoria de la Călugăreni, unirea românilor sub Mihai Viteazul, precum și despre conspirația de la Mirăslău. Mihai Viteazul, cunoscut și sub denumirea de Mihai Bravu, a fost un boier român care a deținut numeroase dregătorii înainte de a ajunge domn al Țării Românești. Voievodul român a fost un precursor important al unificării românilor din secolul al XIX-lea.

Mihai Viteazul a fost domnul Țării Românești într-o perioadă de criză a Imperiului Otoman, ceea ce a avut influențe asupra domniei sale.  Astfel, acesta se vede în fruntea statul românesc într-o vreme în care autonomia îi este încălcată, iar dările către Poartă cresc seminificativ. În acest context, după ce boierii confirmă politică antiotomană, Mihai Viteazul aderă la „Liga Sfântă” – alianță antiotomană, constituită la sfârșitul secolului al XVI-lea de Papa Clement al VIII-lea. Deși fusese ocolit de solii Ligii, fiind considerat a fi supus Porții, Mihai Viteazul ia inițiativa unor contacte cu solii acesteia. Scopul a fost acela de a smulge independența de la Imperiul Otoman și de a așeza pe baze noi raporturile româno-otomane.

Acesta a fost și terenul propice pentru organizarea Răscoalei de la București, din 13 noiembrie 1594, unde Mihai Viteazul ucide întreaga garnizoană otomană și pe creditorii săi (era cunoscut faptul că Mihai Viteazul își cumpărase tronul cu bani de la turci). Ulterior răscoalei, acesta refuză să mai plătească tribute turcilor și atacă cetățile de la Dunăre, confruntându-se chiar și cu tătarii. 

Ulterior acestor evenimente, Mihai Viteazul conștientizează că o expediție a otomanilor este iminentă, motiv pentru care, în primăvara anului 1595 trimite o delegație de b...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in