Domnia
La 23 noiembrie 1710, Dimitrie Cantemir este numit de către Poartă domn al Moldovei. Contextul în care se afla Principatul Moldovei era unul de tranziție. Din 1699, când a avut loc pacea de la Carlowitz, statul autonom al Moldovei avea să intre în componența Imperiului Otoman.
Domnia sa avea să fie una tumultoasă din cauza relației conflictuale pe care acesta o avea cu marii boieri ai Moldovei. Acest conflict a luat naștere în timpul războiului ruso-turc din 1711. Motivul a fost reprezentat de faptul că domnitorul Moldovei a decis să treacă în acest conflict de partea rușilor. Astfel, prin semnarea Tratatului de la Luțk la 2 aprilie 1711, Moldova trecea sub protecția Rusiei. Tratatul menționa faptul că Moldova își păstra autonomia, însă trebuia să recunoască puterea Rusiei. De altfel, Moldova primea înapoi teritoriile transformate de turci în raiale. Prin acest tratat, Dimitrie Cantemir urmărea în realitate obținerea independenței și integrității teritoriale a Moldovei.
...
Opera și moștenirea culturală
Deși domnia lui Dimitrie Cantemir asupra Moldovei a fost una vremelnică, opera sa este una durabilă. Scrierile sale au fost influențate atât de umanismul renascentist, cât și de gândirea din Rusia.
Una dintre cele mai importante opere ale sale a fost Hronicul vechimei a romano-moldovo-vlahilor, care a fost scrisă inițial în limba latină și ulterior tradusă în limba română. Aceasta a fost ultima lucrare scrisă de marele cărturar. Lucrarea prezintă istoria principatelor românești de la origini până la descălecare. Cel mai important aspect al cărții este acela că susține originea comună a celor trei principate. De asemenea, cărturarul susține ideea că românii...
...