Constantin Brâncoveanu

Vrei să înveți cine a fost Constantin Brâncoveanu și care a fost rolul său în societatea românească? Citește acest referat pentru a afla date importante despre unul dintre cei mai influenți domnitori români.

Fragment din referatul despre Constantin Brâncoveanu:

Activitate înainte de a ajunge domnitor

Constantin Brăncoveanu s-a nascut în anul 1654 la Brâncoveni, părinții săi fiind postelnicul Matei Brâncoveanu și Stanca Cantacuzino. Astfel, el făcea parte dintr-o veche familie boierească cu tradiție și poziții sociale cheie, din ambii părinți. Din partea tatălui avea ca unchi pe vornicul Preda, iar din partea mamei pe umanistul și stolnicul Constantin Cantacuzino, dar și pe Șerban Cantacuzino (care va ajunge domnitor la rândul lui) și spătarul Mihai Cantacuzino.

Tatăl său moare la doar un an de la nașterea lui Constantin Brâncoveanu, ucis în timpul Răscoalei Seimeilor și Dorobanților, în anul 1655. De educația sa se ocupă mama sa și unchiul cărturar Constantin Cantacuzino. Are parte de o educație riguroasă, învățând, printre altele, limba greacă, latină, slavonă și turcă. 

...

Domnia lui Constantin Brâncoveanu

În urma înlăturării de la putere a unchiului său Șerban Cantacuzino de către Înalta Poartă, Constantin Brâncoveanu ajunge domnitor în anul 1688, sprijinit fiind de legăturile sale familiare, politice și de bunăstarea materială. Era bine privit la vremea respectivă și de către turci, iar plata tributului era în continuare semnificativă și mereu în creștere în schimbul autonomiei. De-a lungul domniei sale a a fost nevoit să lupte doar o singură data pe câmpul de luptă (victoria de la Zărnești din 1690 împotriva trupelor imperiale austriece, cu sprijinul turcilor), preferând în general să urmeze o abordare diplomatică iscusită până la sfârșitul domniei.

...

Citește mai multe informații despre Constantin Brâncoveanu accesând referatul!

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in