Bogdan I

Moldova înainte de Bogdan I

Moldova, înainte de realizarea celor două descălecate care au condus la apariția statului medieval, era un teritoriu populat de români, populații slave, mongoli și alte popoare migratorii care se aflau în tranzit pe aici. La fel ca și în cazul celorlalte viitoare state medievale românești, uniunile de obști sătești, țările sau micile voievodate vor sta la baza formării Moldovei. 

Istoria statalității Țării Moldovei începe odată cu primul descălecat realizat la jumătatea secolului al XIV-lea de un voievod din zona Maramureșului, și anume Dragoș I. Acest eveniment istoric a fost realizat la îndemnurile Coroanei maghiare, pentru a-și securiza flancul estic al Regatului Ungariei în fața atacurilor distrugătoare ale mongolilor. Astfel, primul voievod al Moldovei are conducerea unei mărci militare și își stabilește centrul de putere la Baia.

Domnia lui Dragoș în Moldova avea să se încheie în 1354, moment din care fiul său, pe nume Sas, ocupă tronul mărcii Moldovei până în 1359/1363. Balc, fiul lui Sas, avea să devină ultimul conducător...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in