Alexandru cel Bun
Origini și urmași la tron
Domn al Moldovei între anii 1400 - 1432, Alexandru cel Bun a fost fiul cel mai mare al voievodului moldovean Roman I Mușat și al doamnei Anastasia a II-a Mușat. Este cunoscut faptul că acesta s-a născut în secolul XIV, însă sursele existente nu menționează data exactă. Mama sa a fost verișoară a regelui polonez Vladislav Jagello și aparținea dinastiei lituaniene a Gedyminilor. Alexandru cel Bun a fost căsătorit de patru ori. Din cadrul acestor căsătorii el a avut mai mulți copii, dintre care următorii i-au succedat la conducerea Moldovei: Iliaș I, Ștefan al II-lea, Petru al II-lea, Bogdan al II-lea și Petru Aron.
Contextul venirii la putere
Alexandru cel Bun a venit la conducerea Moldovei după ce predecesorul și fratele său vitreg, Iuga Ologul, a fost luat ostatic de către Mircea cel Bătrân în Țara Românească. Potrivit Letopisețului de la Bistrița, Mircea cel Bătrân l-a susținut militar pe Alexandru pentru a accede la tronul Moldovei, văzând în acesta un potențial aliat, însă împrejurările în care acesta a ocupat tronul nu sunt bine cunoscute.
Data urcării pe tronul Moldovei a lui Alexandru cel Bun nu a putut fi nici ea stabilită cu exactitate, unii istorici optând pentru 23 aprilie 1399, iar alții pentru 23 aprilie 1400. Cert este faptul că primul act semnat de el datează din data de 29 iunie 1400, momentul fiind luat de istorici ca punct de reper pentru începuturile domniei sale.
Bătălii și alianțe importante
Domnia lui Alexandru a fost una dintre cele mai lungi din istoria Moldovei (32 ani) și, per ansamblu, o domnie pașnică, motiv pentru care el și-a atras din partea posterității numele de ,,cel Bun”. În politica sa externă, domnul muntean a căutat să mențină un echilibru între cele două puteri vecine: Polonia și Ungaria.
Alexandru ...