Domni, voievozi și domnitori români
Citește ghidul nostru despre domni, voievozi și domnitori români și află cum s-a desfășurat istoria românilor în ordine cronologică. Toate aceste informații despre domni și domnitori te pot ajuta să fii mai bine pregătit pentru bac.
Există o diferență între termenii de domn, domnitor și voievod. Conducătorii militari ai Țătii Românești și Moldovei din Evul Mediu aveau titlul de „voievod”. Însă, odată cu influența tot mai mare a Imperiului Otoman în secolul al XVI-lea, rolul militar al voievodului a fost deținut de otomani. Astfel, pentru conducătorii români titlul de voievod a ajuns să fie unul mai degrabă nobiliar, iar pentru a se desemna funcția lor administrativă s-a utilizat titlul de „domn”.
Aici vei putea citi informații clare despre voievozii Dragoș I, Bogdan Vodă, Basarab I și Iancu de Hunedoara, despre voievodul și domnul Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș, Mihai Viteazul, Ștefan cel Mare. De asemenea, îți prezentăm viața și activitatea domnilor Alexandru cel Bun, Constantin Brâncoveanu, Dimitrie Cantemir, Constantin Mavrocordat și Matei Basarab.
Titulatura de „domnitor” este una mai recentă și a fost folosită în mod oficial doar referitor la Alexandru Ioan Cuza și Carol I. Informațiile despre domnitori sunt expuse în ordine cronologică, astfel îți va fi mai ușor să urmărești textul. Stâpânește mai bine informațiile despre domnii, voievozii și domnitorii români și poți fi mai bine pregătit pentru bacul la istorie!