Viața la țară - Caracterizarea lui Matei

0 0 0 0 0 0 (0 review-uri)
Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro

Nivel educație

Matematică-Informatică 9

Materie

Limba și literatura română

Nota

10

Număr de pagini

3

Număr de cuvinte

916

Format fișier

PDF

Viața la țară - Caracterizarea lui Matei

„Viața la țară”, romanul scris de Duiliu Zamfirescu se numără printre operele care au ca tematică „Familia”, motiv pentru care un fragment din acest text se poate regăsi și în manualul tău de limba și literatura română pentru clasa a IX-a. Dacă vrei să știi răspunsul la toate întrebările profesorului, precum și la exercițiile din manual îți recomandăm să accesezi „Viața la țară - Caracterizarea lui Matei”.

Astfel, vei găsi atât modalitățile de caracterizare ale unuia dintre personajele principale ale romanului, cât și detalii importante despre operă, precum tema sau explicația titlului.

Fragment din text
Romanul „Viața la țară”, scris de către Duiliu Zamfirescu, a fost publicat pentru prima oară în anul 1894 în revista „Convorbiri literare”, sub formă de foileton, și în volum în anul 1898. Este primul roman din seria „Romanul Comăneștenilor”, ce cuprinde alte patru volume: „Tănase Scatiu”, „În război”, „Îndreptări” și „Anna”.

Acțiunea romanului se petrece în satul Ciulniței, localizat pe valea Ialomiței, la marginea Câmpiei Bărăganului, în ultimii ani ai secolului al XIX-lea, din vară până în iarnă. În centrul acțiunii se află familiile deţinătoare de moșii Murguleț și Comăneșteanu, dar și familia Scatiu, care administrează moșia Balta.

Unul dintre personajele principale ale romanului este Matei Damian, fiul coanei Diamandula, ce deține moșia Murguleț împreună cu fratele său, Dinu. Prin ideea pe care o transmite, autorul îi conferă o mare importanță personajului Matei Damian. El reprezintă tânărul boier școlit în străinătate, care la maturitate redescoperă farmecul locurilor copilăriei și reface legătura cu pământul. Autorul prezintă gradat toate transformările prin care trece tânărul boier până când ajunge să fie complet integrat în viața de la Ciulnița.

Pentru conturarea portretului lui Matei, autorul folosește atât procedeul caracterizării directe, cât și cel al caracterizării indirecte, el fiind descris prin acțiunile pe care le întreprinde și prin relația cu alte personaje... [citește mai mult]