De veghe în lanul de secară - Caracterizarea personajului principal

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro

De veghe în lanul de secară - Caracterizarea personajului principal

Dacă ești student în clasa a IX-a trebuie să știi că programa școlară prevede studierea a cel puțin două texte care să se încadreze în tematica „Adolescența”, iar „De veghe în lanul de secară” este una dintre ele. Tocmai de aceea, profesorii noștri s-au gândit că ți-ar fi de folos să citești un eseu referitor la opera lui J.D. Salinger, așa că au conceput materialul „De veghe în lanul de secară - Caracterizarea personajului principal”, care include toate informațiile importante despre protagonistul Holden Caulfield.

Aici vei găsi modalitățile folosite de autor pentru conturarea portretului fizic și moral al personajului principal, Holden Caulfield, dar și alte detalii și explicații importante referitoare la această operă. Toate de vor ajuta să obții note mai bune la școală.

Fragment din text

Romanul „De veghe în lanul de secară” a fost scris de către Jerome David Salinger și a fost publicat în anul 1951, stârnind un val de controverse din cauza limbajului vulgar folosit. Romanul este o narațiune povestită la persoana întâi, ce prezintă o perioadă scurtă de timp din viața protagonistului Holden Caulfield, în vârstă de 16 ani, pacient în cadrul unui spital de boli mintale.
Holden Caulfield este unul dintre cele mai interesante și complexe personaje adolescente întâlnite în literatura universală, el reprezentând tipul antieroului și cel al adolescentului inadaptat.

Autorul îi face acestuia portretul atât prin procedeul caracterizării directe, cât și prin procedeul caracterizării indirecte, pornind de la relația cu alte personaje sau de la acțiunile întreprinse de către acesta.

Portretul fizic al personajului este realizat în special prin procedeul caracterizării directe, dar și prin autocaracterizare, Holden referindu-se la el ca fiind un tânăr de înălțime medie, slăbuț, șaten, cu păr scurt, pentru a nu fi nevoit să îl pieptene mult și cu multe fire de păr alb. După cum tocmai el afirmă, nu este o fire atletică, iar condiția sa fizică a avut de suferit din cauza faptului că fumează mult.

Portretul moral al lui Holden, însă, este cel care dă viață personajului. El este un tânăr confuz, iresponsabil, deprimat și anxios, după cum reiese din întâmplările prin care trece acesta. Astfel, încă de la început cititorul află că tânărul a mai fost dat afară de la două școli, fiind exmatriculat și de la a treia, Pencey, înainte de vacanța de Crăciun, fapt ce denotă natura sa iresponsabilă, el nereușind să se motiveze singur, fără supravegherea părinților... citește mai mult

De veghe în lanul de secară - Caracterizarea personajului principal

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.