Triumful talentului - Niță Ghițescu | Caracterizare

0 0 0 0 0 0 (0 review-uri)
Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro

Nivel educație

Științe ale naturii 9

Materie

Limba și literatura română

Nota

10

Număr de pagini

3

Număr de cuvinte

883

Format fișier

PDF

Triumful talentului - Niță Ghițescu | Caracterizare

„Triumful talentului - Niță Ghițescu | Caracterizare” este un material care te va ajuta să înțelegi mai bine opera lui Ion Luca Caragiale, dar și să redactezi propriile tale eseuri conform standardelor impuse. Profesorii noștri de limba și literatura română s-au gândit să îți pună la dispoziție un astfel de material întrucât este posibil să studiezi această operă în clasa a IX-a, deoarece abordează tematica „Școala”.

Accesează și citește „Triumful talentului - Niță Ghițescu | Caracterizare”, iar performanțele tale școlare se vor îmbunătăți considerabil!

Fragment din text
Schița „Triumful talentului”, scrisă de către Ion Luca Caragiale, a fost publicată în volumul „Momente, Schiţe, Amintiri”, publicat în anul 1908. Personajele în jurul cărora se desfășoară acțiunea sunt doi colegi, Niță Ghițescu și Ghiță Nițescu, primul fiind personajul principal, care este prezentat atât ca elev, cât și ca adult, în timp ce încearcă să își găsească o slujbă de viitor.

Lui Niță Ghițescu autorul îi face portretul atât prin procedeul caracterizării directe, cât și prin cel al caracterizării indirecte, prin ochii altor personaje sau pornind de la acțiunile pe care acesta le întreprinde. Încă de la începutul schiței, Caragiale îi face portretul moral lui Niță, care era „copil sărman”, ce indică faptul că nu provenea dintr-o familie înstărită.

Autorul îl caracterizează pe Niță în special prin comparație cu colegul său, Ghiță, care este prezentat ca fiind opusul său, cu excepția faptului că ambii erau „potriviţi la învăţătură şi la purtare”. Totuși, autorul îi conferă o calitate importantă personajului principal, care îl va ajuta pe acesta să se deosebească de restul colegilor, nu doar de Ghiță: „talentul lui la scris”. El este descris de către autor ca având un scris „de care se minuna toata lumea”.

Portretul moral al lui Niță este completat prin procedeul caracterizării indirecte, cele mai multe informații despre acesta provenind de la dascălul său, ce îi face o descriere mai detaliată, care reunește atât calități, cât și defecte. La punctele forte se remarcă talentul elevului la caligrafie, fiind descris ca având „icoană la scris”. Printre defecte se remarcă lipsa inteligenței și lenevia, după cum spune învățătorul: „carte multă nu ţi-e dat să-nveţi, că nu prea eşti deştept, slugă nu te poţi face că eşti cam leneş”. Bazat pe aceste caracteristici, dascălul îi creionează destinul: „Du-te la București, acolo ai să intri copist”... [citește mai mult]