Triumful talentului - Ghiță Nițescu | Caracterizare

0 0 0 0 0 0 (0 review-uri)
Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro

Nivel educație

normal 9

Materie

Limba și literatura română

Nota

10

Număr de pagini

2

Număr de cuvinte

673

Format fișier

PDF

Triumful talentului - Ghiță Nițescu | Caracterizare

Vrei să afli mai multe detalii despre opera „Triumful talentului” de Ion Luca Caragiale? În acest caz îți recomandăm să citești materialul „Triumful talentului - Ghiță Nițescu | Caracterizare”, un eseu în care profesorii noștri de limba și literatura română au inclus toate trăsăturile fizice și morale ale personajului secundar al schiței, însoțite de exemple din text, dar și alte informații care te vor ajuta să dai răspunsurile potrivite la școală.

Accesează „Triumful talentului - Ghiță Nițescu | Caracterizare” și vei găsi o sursă de inspirație pentru redactarea propriilor tale eseuri despre această operă.

Fragment din text
Schița „Triumful talentului”, scrisă de către Ion Luca Caragiale, a fost publicată în volumul „Momente, Schiţe, Amintiri”, publicat în anul 1908. Personajele în jurul cărora se desfășoară acțiunea sunt doi colegi, Niță Ghițescu și Ghiță Nițescu.

Ghiță Nițescu este personajul secundar al schiței, căruia Caragiale îi face portretul atât prin procedeul caracterizării directe, cât și prin cel al caracterizării indirecte, prin ochii altor personaje sau pornind de la acțiunile pe care acesta le întreprinde. Esența personajului este în cea mai mare parte prezentată în raport de opoziție cu personajul principal al operei, colegul său, Niță Ghițescu. Astfel, cele mai multe trăsături definitorii ale personajului Ghiță Nițescu sunt prezentate ca fiind antitetice cu cele ale lui Niță Ghițescu, cu excepția faptului că ambii erau „potriviţi la-nvăţătură şi la purtare”.

Prin caracterizare directă aflăm că Ghiță scria cum „nu se poate mai urât”, din cauză că îi degeraseră degetele, în timp ce Niță era un exemplu în caligrafie. Prin același procedeu este prezentat și statutul social al lui Ghiță, care făcea parte dintr-o familie înstărită, tatăl său fiind „negustor cu dare de mână”, în timp ce Niță era „copil sărman”.

Cei doi buni prieteni se despart după terminarea școlii, iar Ghiță se întoarce acasă, pentru a-și ajuta tatăl la treburile gospodăriei. După moartea acestuia, el urmează exemplul prietenului său Niță, venind în București pentru a-și face un rost în viață.

Ghiță este prezentat ca fiind un tânăr sociabil și prietenos, fapt ce reiese din întâlnirea cu vechiul său prieten, Niță, prin intermediul căreia sunt înfățișate mai multe trăsături de caracter ale personajului secundar... [citește mai mult]