Trăsături ale romantismului reflectate în textele poetice ale lui Mihai Eminescu

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro

Trăsături ale romantismului reflectate în textele poetice ale lui Mihai Eminescu

Textele lui Mihai Eminescu sunt de factură romantică, iar pentru a înțelege mai bine trăsăturile acestui curent literar și cum se reflectă ele în opera eminesciană, pe Liceunet găsești un eseu din care te poți inspira pentru a redacta propriile tale eseuri și comentarii despre opera lui Mihai Eminescu.

Totodată, acest material reprezintă o rezolvare amplă și completă a subiectului III din Varianta 82, eliberată în anul 2013 pentru Bacalaureatul la limba și literatura română, care avea ca cerință redactarea unui eseu despre trăsături ale romantismului reflectate într-un text poetic studiat/ în texte poetice studiate din opera lui Mihai Eminescu.

Fragment din text

Romantismul eminescian se exprimă într-un moment în care în Europa se creează premisele afirmării unui nou curent literar, simbolismul. Conservând iniţial orientări şi atitudini paşoptiste specifice romantismului românesc de început, romantismul eminescian se afirmă plenar în originalitatea sa abia după 1870. Important este, în acest sens, poemul Epigonii, în care, deşi poetul îşi elogiază înaintaşii romantici, caracterizaţi prin sinceritate şi credinţa în idealuri, anunţă, totodată, despărţirea de aceştia. Eminescu depăşeşte conştiinţa creatorilor paşoptişti, devenind poetul modern, marcat de o criză a idealurilor, de o insinuare a sentimentului imposibilităţii mântuirii individuale.

Complexitatea viziunii poetice eminesciene depăşeşte cadrele unui singur curent literar, ceea ce a născut în critica modernă conceptul de „eminescianism”, într-o încercare de a fixa fenomenul estetic al poeziei eminesciene, aşa cum sugera şi Eugen Simion: „Este, în fine, şi un mit al poeziei care se manifestă sub două înfăţişări: prima e directă, explicită (poezia ca temă de reflecţie în poem; poetul care pune «haine de imagini pe cadavrul trist şi go»), iar a doua – şi aceasta e esenţială – este indirectă, ca expresie a unei muzicalităţi interioare, profunde, […] o muzică inconfundabilă, care devine semnul de identitate al eminescianismului; ideile, stările de suflet, un mod de a fi în lume, viziunile, miturile de care am vorbit până acum, toate vin şi se pierd într-un discurs esenţialmente muzical.” (Prefaţă la volumul M. Eminescu, Opere, I)... Cumpărați accesul pentru a citi mai mult

Trăsături ale romantismului reflectate în textele poetice ale lui Mihai Eminescu

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.