Toate pânzele sus - Anton Lupan | Caracterizare

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro

Toate pânzele sus - Anton Lupan | Caracterizare

„Toate pânzele sus - Anton Lupan | Caracterizare” este un material care te va ajuta să înțelegi mai bine opera scrisă de Radu Tudoran. Fiind un text care are ca tematică aventura, călătoria, este posibil să se regăsească și în manualul tău de limba română, clasa a IX-a.

Așadar, dacă vrei primi de scris caracterizarea unuia dintre personaje, citirea acestui eseu te va ajuta să îți reamintești trăsăturile de caracter ale personajului principal, Anton Lupan, relația acestuia cu celelalte personaje, dar și alte informații relevante despre operă.

Fragment din text

Romanul „Toate pânzele sus!” a fost publicat de autorul Radu Tudoran în anul 1954, iar mai apoi, în anul 1976 a fost ecranizat pentru televiziune, sub conducerea regizorului Mircea Mureșan. Această operă devine repede un best-seller, fiind foarte populară mai ales în rândul tinerilor, mulți ani de-a rândul. Fiind un roman de aventuri marine, unii critici l-au prezentat drept „un roman de consum”, însă chiar și așa, aventurile pe care le trăiesc personajele operei sunt citite cu nesaț de către tineri, cu atât mai mult cu cât pofta lor de explorare și călătorie era inhibată de regimul comunist al acelor vremuri. Romanul spune povestea lui Anton Lupan și a echipajului Speranței, și călătoriile acestora pe mări și oceane, al căror scop este cel de a-l găsi pe Pierre Vaillant și de a explora Țara de Foc.

Căpitanul Anton Lupan este un personaj principal, masculin, modern, individual și complex. Trăsăturile lui Anton ne sunt prezentate atât în mod direct, din descrierile naratorului omniscient, cât și indirect, prin comportamentul inginerului, gesturile, atitudinea sa, monologul interior, și relațiile sale cu alte personaje sau descrierile acestora. Rolul lui Anton este central, el fiind cel care conduce acțiunea romanului și cel care selectează echipajul pentru goeleta sa, Speranța.

Încă de la început naratorul îl descrie pe Anton ca fiind un „călător deosebit de ceilalţi”, mai ales prin vestimentație și comportament. Întorcându-se în Galați, cu trenul, Anton poartă haine occidentale, neobișnuite, diferite de hainele celorlalți pasageri: „costum cafeniu”, „haină în carouri şi pantaloni de golf”. Pentru că nu vorbește, lasă impresia că nu ar fi român, și îi surprinde pe hamali când începe să vorbească românește... citește mai mult

Toate pânzele sus - Anton Lupan | Caracterizare

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.