Eseu Titu Maiorescu: Junimea și Convorbiri literare

0 0 0 0 0 0 (0 review-uri)
Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro

Nivel educație

Uman 12

Materie

Limba și literatura română

Nota

10

Număr de pagini

3

Număr de cuvinte

942

Format fișier

PDF

Subiectul III: Eseu Titu Maiorescu: Junimea și Convorbiri literare

Eseu Titu Maiorescu: Junimea și Convorbiri literare este un material care te va ajuta să te pregătești mai bine pentru examenul de Bacalaureat, dar și pentru școală. Cerința de a redacta un eseu despre tema Junimea și Convorbiri literare nu s-a întâlnit încă în variantele și modelele de subiecte de la Bacalaureatul la română, însă a fost inclusă în programa pentru examen, așa că trebuie să studiezi și acest material pentru a fi sigur că nu vei întâmpina probleme. În acestă lucrare despre Titu Maiorescu vei găsi toate detaliile de care ai nevoie pentru a te pregăti pentru acest subiect, iar explicațiile date de profesorii noștri îți vor face procesul de învățare mai ușor.

Fragment din text
Rolul esenţial pe care l-a avut Titu Maiorescu în literatura română este acela de îndrumător cultural, el impunând o nouă direcţie care a revoluţionat domeniul literar. Studiile sale, printre care putem enumera „O cercetare critică asupra poeziei române de la 1867”, „În contra direcţiei de azi în cultura română”, au reprezentat analize complexe ale situaţiei în care se afla literatura română în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, oferind totodată noi direcţii demne de urmat în vederea redresării culturale. Societatea „Junimea”, la a cărei înfiinţare Maiorescu însuṣi a contribuit, a sprijinit activitatea reformatoare a acestuia promovând valorile culturale prin intermediul revistei junimiṣtilor – „Convorbiri literare”.

Întorṣi de la studii din străinătate, tinerii P.P. Carp, Vasile Pogor, Th. Rosetti, Iacob Negruzzi ṣi Titu Maiorescu au pus bazele schimbării în cultura română prin înfiinţarea societăţii „Junimea” care a activat începând cu anul 1867. Spiritul junimist a contaminat toate domeniile cunoaṣterii, literatura, limba română, filosofia numărându-se printre disciplinele care necesitau un suflu nou, reformator. Observând starea deloc lăudabilă a culturii române, Titu Maiorescu s-a impus prin evidenţierea lipsurilor, dar ṣi prin identificarea rapidă a unor soluţii salvatoare. Astfel, putem spune că direcţiile maioresciene s-au fundamentat pe niṣte principii teoretice bine închegate, fiind facilitată punerea în practică a acestora. În literatură, prin analizarea atentă a textelor scriitorilor contemporani, Maiorescu a stabilit criteriile în funcţie de care se delimitează valorile de non-valori, devenind fondatorul criticii literare moderne.

În consecinţă, viaţa culturală a renăscut urmând noi direcţii inovatoare. Într-o primă etapă, societatea Junimea a căutat educarea publicului prin intermediul aṣa numitelor ,,prelecţiuni populare”. Mai exact, într-un cadru academic erau organizate discuţii pe diferite teme (literare, filosofice, estetice) la care participau un număr însemnat de oameni. Scopul era rafinarea gustului publicului prin indicarea unor criterii. În ceea ce priveṣte literatura, Titu Maiorescu a căutat în cultura românească modele care să-i ... [citește mai mult]