Text argumentativ despre muncă

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro

Text argumentativ despre muncă

Eseul reprezintă un text argumentativ despre muncă. Ce este munca? Ne face munca împliniți sau nu? Ce înseamnă munca pentru fiecare dintre noi? Toate acestea sunt tratate și argumentate în textul argumentativ oferit de noi ca exemplu și sursă de inspirație. Cu ajutorul acestui exemplu de text argumentativ despre muncă vei învăța cum să rezolvi cerința de la subiectul II al examenului de Bacalaureat la limba și literatura română, iar astfel șansele de a obține punctaj maxim la Bac cresc considerabil.

Fragment din text

Text argumentativ despre muncă

Îmi amintesc că în perioada școlii, în generală și chiar și mai târziu, în liceu și facultate, atunci când simțeam că nu am suficientă poftă de muncă și de învățat, mă încurajam cu un citat pe care îl întâlnisem într-o lucrare a cunoscutului filosoful francez Diderot: "Mai bine să te consumi, decât să ruginești". Aceste cuvinte înțelepte au constituit mult timp pentru mine un imbold în a acționa, făcându-mă să conștientizez că munca nu trebuie văzută drept o acțiune istovitoare și grea, ci ca o salvare de la inerție, trândăveală, inactivism și indolență.

Iubim munca doar în momentul în care ne oferă satisfacții, dar ironia constă în faptul că nu putem obține aceste satisfacții decât prin muncă. Lucrul bine făcut dus până la capăt, ca o încununare a unui efort fizic sau intelectual care ne-a consumat, ne-a solicitat și ne-a ambiționat, ne oferă energii nebănuite și pofta de a repeta o experiență care, deși istovitoare, ne poate satisface. "Munca pe care o înfăptuim cu plăcere ne ușurează de povara ei, ne vindecă de truda ei", spunea nemuritorul Shakespeare și am constatat de multe ori că așa și este.

Argumentarea

Dar ce este munca?
În opinia mea, munca poate fi privită din două ipostaze, mai întâi ca mijloc prin care ne agonisim cele necesare vieții, apoi ca mijloc de dobândire a unui rost superior al vieții, de împlinire a unei meniri, a unei vocații. Pe cât de puțină mulțumire ne oferă prima ipostază a muncii, pe atât de multă plăcere găsim în cea de a ... Cumpărați accesul pentru a citi mai mult

Text argumentativ despre muncă

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.