Text argumentativ despre educație

0 0 0 0 0 0 (0 review-uri)
Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro

Nivel educație

Uman 12

Materie

Limba și literatura română

Nota

10

Număr de pagini

2

Număr de cuvinte

575

Format fișier

PDF

Text argumentativ despre educație

Acesta este un exemplu de text argumentativ ce tratează subiectul educației, temă pe care este posibil să trebuiască să o dezbați și la subiectul II al examenului de Bacalaureat la limba și literatura română. Textul argumentativ despre educație respectă toate criteriile unui text argumentativ bun. Așadar, poți folosi acest material pentru a te inspira și a găsi propriile idei și argumente pentru a realiza un text argumentativ despre educație, în conformitate cu reperele de la Bac.

Fragment din text
Text argumentativ despre educație

Ipoteza

În Antichitate, Platon vorbea despre educație și avea o înțelegere superioară a conceptului: nu educăm pe ceilalți livrând cunoștințe, ci încercând să transformăm, să formăm deprinderi și să încurajăm înclinația nativă spre virtute. Astăzi, mai mult ca oricând, într-o lume în care adolescenții, oameni în devenire, sunt permanent conectați la o sursă inepuizabilă de informații, educația se concentrează pe formarea de caractere, de indivizi întregi, integri, responsabili și armonioși. Educația zidește, construiește pe un fundal primitor și contribuie la edificarea morală a unui individ în formare.

Argumentarea

Aflat în vizită la un liceu cu scopul de a le vorbi tinerilor despre importanța învățăturii, Constantin Noica distinge două opțiuni: fie ne înscriem pe orbita educării și devenim subiecte, alegându-ne propriul rol al vieții în societate, fie rămânem obiecte ale manipulării celorlalți.
Educația se face în mod instituționalizat, în școli și facultăți, prin intermediul profesorilor și individual, pe cont propriu, prin lecturi formative și întâlniri cu oameni care devin modele de urmat. Andrei Pleșu ... [citește mai mult]