Simulare Română 2017 - Clasa a XI-a - Subiectul III - Profil real


- Real 11
- Limba și literatura română
- 10
- 3
- 857
Simulare Română 2017 - Clasa a XI-a - Subiectul III - Profil real
Redactarea unui eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinţi particularităţi ale unui text poetic studiat, aparţinând lui Mihai Eminescu, a fost cerința pe care au primit-o elevii de clasa a XI-a, de la profilul real, la simularea examenului de Bacalaureat la limba și literatura română, din data de 13 martie 2017. Pentru a rezolva această cerință, puteai alege poemul „Fiind băiet păduri cutreieram” de Mihai Eminescu.
Profesorii noștri de limba română au interpretat versurile acestei poezii în eseul de mai jos și au reușit să demonstreze că textul însumează o serie de motive și teme romantice, caracteristice literaturii eminesciene.
Fragment din text
Apariția lunii reprezintă un motiv literar prezent adesea în poeziile eminesciene. Aceasta aduce cu sine misterul nopții, alături de liniștea acesteia: „Răsare luna,-mi bate drept în față/ Un rai din basme văd printre pleoape”. Peisajul este transfigurat, astfel încât apele par incendiate, cerul devine strălucitor, iar câmpul pare cuprins de un val de ceață argintie. Sunetul buciumului ce „cântă tainic cu dulceaţă” întregește atmosfera de basm și sporește misterul peisajului.
Motivul somnului, precum și cel al visului ca modalitate de ascensiune în contopirea planului terestru cu cel celest, figurează adesea în imaginarul poetic eminescian. Simbolurile dematerializării terestre (reveria, oniricul, somnul si visul romantic) stau sub semnul zborului cosmic. Natura terestră este prezentată din perspectivă dublă: în sincronizare deplină atât cu simbolurile temporale, cât și cu implicațiile destinului uman.
Imaginile auditive („Cântă tainic, cu dulceață”, „părea c-aud venind în cete cerbii”) se împletesc cu cele vizuale („val de argintie ceață”, „sclipiri pe cer, văpaie peste ape”). Aceste imagini sunt realizate prin intermediul epitetelor („argintie ceață”, „cântă tainic, cu dulceață”) și al metaforelor („val de argintie ceață”, „văpaie”, „un rai de basme”)... Cumpărați accesul pentru a citi mai mult Deja membru? Log in