Simbolismul - Trăsături, etape, teme și motive

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro.
  • Filologie 12
  • Limba și literatura română
  • 9.5
  • 5
  • 988
  • PDF

Simbolismul - Trăsături, etape, teme și motive

„Simbolismul - Trăsături, etape, teme și motive” este o lucrare realizată de un elev și conține toate detaliile de care ai nevoie pentru a studia pentru examenul de Bacalaureat sau pentru teze și lucrări. În plus, informațiile sunt foarte bine structurate, așa că îți va fi foarte ușor să reții cele mai semnificative detalii despre acest curent literar. Totodată, materialul este o sursă utilă de inspirație în cazul în care vei avea de redactat un eseu pe acestă temă.

Fragment din text

Simbolismul este curentul literar apărut în Franţa în jurul anului 1880 ca o reacţie împotriva romantismului retoric, a parnasianismului rigid şi a naturalismului pozitivist. Numele curentului e dat de poetul J. Moréas care publică în “Le Figaro” articolul manifest “Le Symbolisme”. Simbolismul apare ca un curent eterogen (neuniform) cu mai multe direcţii dintre care amintim: simboliştii, decadenţii şi instrumentaliştii.

Simboliştii îl au în frunte pe Mallarmé care cultivă o poezie a abstragerii din contingent, a voiajului spre tărâmuri exotice. Decadenţii sunt Paul Verlaine, Arthur Rimbaud, Tristan Corbiere şi Jules Laforgue. Ei prezintă mahalaua, spitalul, ospiciile, femeile decăzute, prin aceste aspecte apropi-indu-se de naturalişti. În categoria instrumentaliştii îl includem pe René Ghil, iar precursor al simbolismului este Charles Baudelaire.

Din Franţa, simbolismul se extinde în toată lumea:
- Spania: Miguel de Unamuno;
- Anglia: W.B. Yeats;
- Germania: Rainer Maria Rilke;
- America latină şi S.U.A... Cumpărați accesul pentru a citi mai mult

Simbolismul - Trăsături, etape, teme și motive

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.