Simbolismul - Bacovia

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro.

Trăsături: Simbolismul - Bacovia

Eseul „Simbolismul Bacovian” a fost conceput de către un elev de clasa a XII-a și prezintă clar și concis apariția acestui curent literar atât în spațiul european, cât și în România și modul în care trăsăturile acestui curent sunt scoase în evidență prin opera lui George Bacovia. Citind acest material vei înțelege mai bine de ce două dintre poeziile lui George Bacovia - Plumb și Amurg violet - sunt considerate opere simboliste.

Accesează eseul „Simbolismul Bacovia” și vei înțelege care sunt trăsăturile acestui curent și care dintre ele sunt prezente în opera lui George Bacovia.

Fragment din text

Simbolismul este un curent literar modernist apărut în Franța la sfârșitul secolului al XIX-lea ca reacție împotriva romantismului, parnasianismului și a realismului naturalist. Articolul având caracter programatic este o scrisoare intitulată „Le Symbolisme” publicată de Jean Moréas pe 18 septembrie 1886 în suplimentul literar al ziarului „Le Figaro”. Doctrina este însă reprezentată de poezia „Corespondențe” a lui Charles Baudelaire ce introduce și definește marea inovație simbolistă: corespondențele sau ideea conform căreia existența reală e pusă în relație cu una interioară unde sentimentele, senzațiile se confundă și comunică („parfum, culoare sunet se-ngână și-și răspund”).

Alți reprezentanți ai simbolismului universal sunt: Arthur Rimbaud, Paul Verlaine, Stephane Mallarmé, Maurice Rollinat. Simbolismul românesc are loc aproape concomitent cu cel european și este împărțit în patru etape. Prima reprezintă momentul tatonărilor când Alexandru Macedonski teoretizează simbolismul la revista sa, „Literatorul”, în articolele „Poezia viitorului” și „Arta versurilor”. Poeții care au aderat la aceeași direcție în perioada aceasta sunt Dimitrie Anghel, Ștefan Petică și Traian Demetrescu. A doua etapă se constituie în direcția pseudosimbolistă și activitatea lui Ovid Densusianu la „Viața noastră”, revista sa. Cea de-a treia fază e reprezentată de simbolismul exterior minulescian promovat de Ion Minulescu, poet simbolist mai mult prin viziune și tehnică. Ultima etapă, cea a simbolismului autentic, decadent, bacovian este singura care surprinde întreaga esență simbolistă... Cumpărați accesul pentru a citi mai mult

Simbolismul - Bacovia

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.