Romanul adolescentului miop Rezumat

0 0 0 0 0 0 (0 review-uri)
Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro

Nivel educație

Uman 9

Materie

Limba și literatura română

Nota

10

Număr de pagini

5

Număr de cuvinte

1419

Format fișier

PDF

Romanul adolescentului miop Rezumat

Ai primit cerința de a realiza rezumatul operei „Romanul adolescentului miop” de Mircea Eliade? Echipa Liceunet îți oferă ajutor pentru realizarea temelor și îți pune la dispoziție un rezumat pe capitole care conține exact acest informații. În plus, trebuie să știi că „Romanul adolescentului miop” se numără printre acele opere care abordează tematica „Adolescența”, fiind, totodată, inclusă în programa pentru examenul de Bacalaureat. Astfel, dacă vrei să îți amintești cele mai importante secvențe din Romanul adolescentului miop scris de Eliade, îți recomandăm să citești acest rezumat și vei putea răspunde oricărei cerințe pe care o vei primi din partea profesorului de la clasă.
De asemenea, citind „Romanul adolescentului miop Rezumat” vei putea redacta orice tip de eseu, întrucât aici găsești toate informațiile de care ai nevoie. Accesează materialul pe care ți-l punem la dispoziție și vei ști să scrii rezumatul „Romanului adolescentului miop” de Mircea Eliade.

Fragment din text
Rezumatul pe capitole al romanului

„Romanul adolescentului miop” prezintă experiența de licean a lui Mircea Eliade, care, sub forma adolescentului în căutarea sinelui, își începe cariera de scriitor. Prima operă autobiografică a lui Eliade, inițiată în 1921, s-a numit întâi „Jurnalul unui om sucit”. Forma definitivă a fost redactată în 1925, sub titlul „Romanul adolescentului miop”.

Pe parcursul romanului, Eliade se descrie în postura de adolescent în plin proces de descoperire a sinelui, deci și într-o profundă criză identitară. Deși se simțea superior intelectual colegilor și prietenilor săi, din punct de vedere social era un tânăr complexat, timid și retras în sine dacă provocarea socială se dovedea a fi prea mare (precum în cazul întâlnirilor cu adolescente de vârsta lui).

Opera de față conține trei părți și treizeci și șase de capitole (prima parte conține zece capitole, iar următoarele două, câte opt). Primul capitol, intitulat „Trebuie să scriu un roman”, îl înfățișează pe adolescentul Eliade, copleșit de îndatoririle școlare care nu-i satisfăceau nicidecum curiozitatea intelectuală. Aflat în prag de corigență la matematică și germană, el găsește soluția evadării din această situație: va scrie un roman de succes care, odată apărut în librării, îi va oferi notorietatea de care are nevoie pentru a nu se mai ocupa cu asemenea activități triviale.

În capitolul al doilea („Gloria lui Robert”) facem cunoștință cu Robert, unul din prietenii lui Eliade, a cărui personalitate este mereu schimbătoare și adaptabilă. Pe parcursul acestui capitol ni se relatează prima aventură a lui Eliade în parcul Carol, alături de prietenii săi, Robert, Perri si Dinu, care urmau să se întâlnească cu patru fete. Caracterizat de o timiditate socială ieșită din comun, Eliade rămâne ultimul în cursa pentru formarea perechilor, rămânând cu o fată care, după ce tânărul s-a aplecat să o sărute, „s-a ridicat, și-a scuturat rochia și mi-a spus, lăcrămând, că pleacă să-și caute sora”. Astfel, s-a sfârșit interesul tânărului Eliade pentru alte întâlniri cu fetele în parc alături de Robert.

„Jurnal de clasă” este numele celui de-al treilea capitol, în care asistăm la un episod petrecut în timpul orei de muzică. Alături de Eliade, participăm la procesul de cunoaștere în profunzime a colegilor, fiindcă de aceasta depindea procesul de alegere și construcție a personajelor, inspirate din mediul social al autorului. Cunoaștem astfel și alți colegi ai lui Eliade ... [citește mai mult]