Romanul adolescentului miop - Caracterizare

0 0 0 0 0 0 (0 review-uri)
Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro

Nivel educație

Filologie 9

Materie

Limba și literatura română

Nota

10

Număr de pagini

3

Număr de cuvinte

827

Format fișier

PDF

Romanul adolescentului miop - Caracterizare

„Romanul adolescentului miop” se numără printre operele care tratează tematica „Adolescența”, motiv pentru care este posibil să studiezi acest text în clasa a IX-a, la disciplina limba și literatura română. În cazul în care nu îți mai amintești secvențele-cheie și nu știi cum să redactezi un eseu complex, îți recomandăm să accesezi materialul „Romanul adolescentului miop - Caracterizare” și vei găsi toate informațiile de care ai nevoie.

În plus, citind acest eseu vei știi să răspunzi corect la toate întrebările din manualul de limba și literatura română. Astfel, performanțele tale se vor îmbunătăți considerabil.

Cuprins
„Romanul adolescentului miop” este prima operă literară semnată de Mircea Eliade, filosof, istoric și scriitor român. Acesta este scris sub forma unui jurnal în care Eliade simulează procesul scrierii romanului însuși, ceea ce plasează lucrarea de față în categoria metaromanului.

Titlul romanului este reprezentativ pentru experiența lui Eliade, adolescentul. Faptul că acesta a ales adjectivul „miop” pentru a se descrie pe sine la vârsta respectivă ne oferă un indiciu referitor la universul său lăuntric. Fiind un bildungsroman, această lucrare ne vorbește despre experiența autoformatoare a unui adolescent exigent cu sine însuși, cunoscător al propriilor capacități, pe care le simte îngrădite de limitări fizice.

Eliade a scris romanul la persoana întâi, marcă a subiectivității. Astfel, naratorul devine personajul principal în propriul roman: un adolescent creativ cu o incredibilă forță interioară, veșnic mascată de limitările fizice: „Sufletul meu e aspru. Voința mea e absurdă, dar e o voință trainică, formidabilă, care apasă și înăbușă totul în calea sa”.

În cadrul lucrării de față sunt prezente trăsăturile personajului atât prin metoda caracterizării directe, cât și prin cea a caracterizării indirecte. Ne dăm seama de nemulțumirile lui Eliade privind fizicul său prin intermediul portretului fizic realizat prin autocaracterizare. Astfel, acesta se vede ca având un aspect neplăcut, fapt căruia i se adaugă miopia, pe care o interpreta ca pe un handicap, o limitare. Din această cauză, adolescentului Eliade îi lipsește complet încrederea în sine când are de-a face cu o fată. Dovada este episodul întâlnirii cu fata din parc, care a fugit când acesta a sărutat-o.

Click aici și descarcă acum - și ești cu un pas mai aproape de a avea propriul referat.