Rolul semnelor de punctuaţie I Bac română

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro.
 • Științe sociale 12
 • Limba și literatura română
 • 10
 • 4
 • 1235
 • PDF

Gramatică: Rolul semnelor de punctuaţie I Bac română

„Rolul semnelor de punctuaţie”, reprezintă ajutor pentru elevii de liceu care urmează să susțină examenul de Bacalaureat. La subiectul I al examenului de Bacalaureat, la limba și literatura română, se întâlnea înainte de 2018 mereu o cerință în care era solicitată explicarea rolului unui anumit semn de punctuație în text, iar acum vei știi exact care este acest rol.

Fragment din text

I. Semne de punctuaţie

1. Virgula delimitează grafic unele propoziţii în cadrul frazei şi unele părţi de propoziţie în cadrul propoziţiei, marchează anumite pauze scurte în cursul rostirii unei propoziţii sau fraze și redă ritmul vorbirii şi al intonaţiei.
În propoziţie, virgula se foloseşte în următoarele situaţii:
a) pentru a separa părţi de propoziţie de acelaşi fel/ termenii unei enumeraţii: Am cumpărat mere, prune, caise, pepeni.
b) pentru a despărţi părţi de propoziţie de acelaşi fel, coordonate adversativ: E inteligent, dar comod.
c) pentru a izola o apoziţie simplă sau dezvoltată de restul propoziţiei: Noi, elevii, obţinem rezultate bune. sau Maria, colega mea, a plecat.
d) pentru a izola substantivele/ construcţiile în cazul vocativ: – Ce s-a întâmplat, copilă, cu tine? sau substantivul însoţit de o interjecţie cu valoare de vocativ: Măi copile, ce faci acolo? sau două substantive în cazul vocativ: Domnule profesor, ne-aţi corectat tezele? sau substantivul însoţit de un adjectiv: Oameni buni, încetaţi odată!... Cumpărați accesul pentru a citi mai mult

Rolul semnelor de punctuaţie I Bac română

[1]
Review-urile utilizatorilor
 • 29.04.2020
  Scris de Elev in clasa a 12-a
  Foarte util.