Resurse naturale | Referat

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro
  • Științe sociale 10
  • Geografie
  • 10
  • 14
  • 3703
  • PDF

Resurse naturale | Referat

Referatul despre resurse naturale este materialul care te ajută să înțelegi mai bine lecția pe care o ai în clasa a 10-a la geografie. Citind referatul vei afla care sunt principalele caracteristici și care este clasificarea resurselor naturale. Vei înțelege care sunt diferențele între resursele extraatmosferice, resursele atmosferice, resursele litosferei, resursele hidrosferei și resursele biosferei.

Citește acum referatul despre resursele naturale pentru a înțelege mai bine care sunt resursele regenerabile și care sunt cele neregenerabile.

Cuprins

Clasificarea resurselor
A. Resursele extraatmosferice
B. Resursele atmosferice
C. Resursele litosferei
D. Resursele hidrosferei
E. Resursele biosferei

Fragment din text

Geografia resurselor naturale se ocupă cu repartiția spațială a principalelor categorii de resurse. O oarecare atenție este dată raportului dintre resurse și tipul de substrat geologic pe care sau în care se află situate.

Termenul ”resursă” este un element material sau abstract care este utilizat pentru îndeplinirea unei nevoi umane sau pentru dezvoltarea unor procese economice. Resursele pot fi naturale, umane și derivate.
În interiorul litosferei se găsește o mare varietate de resurse naturale cu o valoare economică importantă. Acestea sunt oferite omului de către mediul natural în formă simplă sau combinații ale materiei existentă în natură și care pot fi utile societății omenești.
Resursele naturale ale Pământului înfățișează un ansamblu de posibilități pe care
planeta și mediul înconjurător le pun dispoziția oamenilor.
În vechile perioade istorice, aceste resurse au fost utilizate la o scară mult mai redusă, dar odată cu revoluția industrială a început exploatarea unei cantități tot mai mari de resurse în circuitele economice, proces care continuă și în zilele noastre.

Unele dintre aceste resurse sunt epuizabile, iar de aceea se adaugă termenul de ”rezerve”, care se utilizează acelor substanțe utile omului, pentru care s-a făcut o măsurare sau estimare, și care pot fi extrase în condiții de rentabilitate economică. O parte din totalul resurselor de materii prime ale planetei sunt identificate, iar celelalte au un caracter ipotetic, iar gradul lor de exploatare depinde de nivelul eficienței economice.

Resursele naturale prezintă câteva caracteristici:
• regenerabile (care se refac prin anumite circuite naturale... Cumpărați accesul pentru a citi mai mult

Resurse naturale | Referat

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.