Referat despre Țările Române și regimul fanariot

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro.
  • Filologie 12
  • Istorie - 2 ore
  • 9.2
  • 805
  • PDF

Referat despre Țările Române și regimul fanariot

”Referat despre Țările Române și regimul fanariot” reprezintă o lucrare scrisă de un elev, în care sunt prezentate cauzele, caracteristicile și urmările regimului fanariot în Moldova și Țara Românească. În acest referat despre regimul fanariot și Țările Române vei găsi informații utile și interesante pe acest subiect, de la evenimente istorice, la personalități care au marcat epoca fanariotă și ani care au marcat diverse momente cruciale pentru această epocă. Referatul poate servi ca suport pentru pregătirea din cadrul examenului de Bacalaureat, dar și ca material de inspirație în vederea întocmirii propriului referat pe tema ”Țările Române și regimul fanariot”.

Fragment din text

La sfârșitul secolului al XVII-lea, Imperiul Otoman, înfrânt în fața Vienei, în 1683, va intra într-o criză profundă care se va manifesta în toate domeniile vieții: economic, politic, social. Criza Imperiului Otoman va purta numele de ”criza orientală”. De această criză vor încerca să profite Austria și Rusia. Austria va încerca să își întărească poziția în Europa Centrală și de Est, prin Pacea de la Karlowitz: obținerea controlului asupra Ungariei în Transilvania.

Rusia urmărește să controleze bazinul Mării Negre, să ocupe strâmtoarea Bosfor și Dardanele și să obțină accesul în Marea Mediterană. Această criză va fi exploatată și de Țările Române, dintre domnitori amintim Constantin Brâncoveanu și Dimitrie Cantemir. Aceștia urmăresc printr-o apropiere de Rusia să elimine regimul de dominație otomană, pe care Țările Române îl cunoscuseră pe parcursul secolului al XII-lea.

Victoriile Austriei de la sfârșitul secolului al XVII-lea (prin Pacea de la Karlowitz-1699) și apropierea Țărilor Române de Rusia, determină Imperiul Otoman să introducă regimul fanariot în Moldova, în 1711, și în Țara Românească, în 1716.
Regimul fanariot este un regim dur de dominație otomană. Imperiul Otoman urmărește prin regimul fanariot ... Cumpărați accesul pentru a citi mai mult

Referat despre Țările Române și regimul fanariot

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.