Referat despre Uniunea Europeană

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro
  • Științe sociale 11
  • Istorie - 3 ore
  • 10
  • 5
  • 1353
  • PDF

Referat despre Uniunea Europeană

Ești curios să aflii mai multe despre istoria Uniunii Europeane, structura acesteia și ce reprezintă ea pentru Europa? Ei bine, profesorii de istorie au redactat acest referat de nota 10 pentru ca tu să ai parte de cele mai utile informații pe această temă. ”Referat despre Uniunea Europeană” servește atât elevilor de clasa a XI-a care studiază acest subiect la clasă, cât și celor care doresc să afle mai multe detalii despre istoria Uniunii Europene și componența și rolul acesteia. Citește acest referat despre Uniunea Europeană și folosește-l ca inspirație pentru propriul tău referat sau eseu pe tema Uniunii Europene.

Fragment din text

Uniunea Europeană este o organizație internațională care în prezent înglobează 27 de țări din Europa, având organisme proprii care îi asigură funcționarea. Aceasta s-a constituit în a doua jumătate a secolului al XX-lea, însă ideea nu era nouă, deoarece ea a fost dezbătută sub diferite forme încă din secolul al XIX-lea. În cadrul Congresului de la Viena (1815), contele Henri de Saint Simon propunea crearea unei Confederații Europene bazată pe spiritul luminilor, sub conducerea Franței și a Angliei, mari puteri cu regim parlamentar în vremea respectivă. Aceeași idee a fost susținută și în 1848, cu o nuanță ușor diferită, căci de data aceasta se dorea constituirea „Statelor Unite ale Europei”, bazate pe uniunea vamală și pe cooperarea economică.

Ideea federalizării a fost promovată în perioada interbelică, abordarea fiind de data aceasta una diferită, Jean Monnet și Aristide Briand fiind aprigi susținători ai acesteia, însă ideea europeană nu a avut succesc într-o Europă a statelor naționale, multe dintre ele crate sau unificate după Primul Război Mondial. După al Doilea Război Mondial, în noua configurație geopolitică, Wiston Churchill lansează un discurs la Zurich, în 1946, unde susține ideea unei Europe supranaționale. Acesta este motivat de nevoia refacerii Europei după război, precum și de dorința realizării unei prosperități economice.

Astfel, Uniunea Europeană și-a început procesul de... Cumpărați accesul pentru a citi mai mult

Referat despre Uniunea Europeană

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.