Referat despre Iluminism

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro
  • Științe sociale 10
  • Istorie - 3 ore
  • 10
  • 4
  • 1210
  • PDF

Referat despre Iluminism

Acest referat despre iluminism este destinat în special elevilor de clasa a X-a, prezentând pe larg Iluminismul. Așadar, dacă ai nevoie de ajutor pentru întocmirea propriului tău referat pe tema iluminismului, nu ezita să descarci și să citești referatul nostru despre Iluminism. Vei afla din această lucrare ce a însemnat Iluminismul, care au fost cei mai importanți reprezentanți, și unde s-a manifestat acest curent.
Liceunet iți pune la dispoziție o serie de referate de nota 10, care să-ți ofere inspirație pentru orele de Istorie. Citește în continuare referatul nostru despre Iluminism pentru a te informa cu privire la și mai multe aspecte pe această temă.

Fragment din text

Iluminismul este un curent ideologic care a marcat sescolul al XVIII-lea, dându-i denimirea de „Secolul luminilor”, fapt datorat, în principal, mișcărilor cultural-intelectuale care au avut loc în acest secol. Acest mod de gândire nou a impus idei specifice precum libertatea sau egalitatea indivizilor, promovând noi principii în funcție de care avea să se ghideze societatea ulterioară. Apărut în Franța, Iluminismul s-a răspândit cu repeziciune și în alte țări europene precum Austria, Prusia, Rusia și chiar dincolo de Atlantic. Ideile filosofilor iluminiști au fost preluate și de unii monarhi ai vremii, care, colaborând cu diverși filosofi, au luat măsuri în spirit iluminist, menite a favoriza dezvoltarea socității.

Reprezentanții iluminismului credeau cu tărie în puterea rațiunii umane, singura capabilă să schimbe lumea, văzută va fiind dominată de dogmatism și superstiții, prin cunoaștere și înțelegere. Prin termenul „iluminist” sunt prezentate toate tendințele societății secolului al XVIII-lea: spirit inventiv, cercetare în diferite domenii științifice, credința în progres, folosirea inteligenței, înlocuirea obiceiului cu tradiția etc.

Printre personalitățile iluministe ale secolului al XVIII-lea se numără... Cumpărați accesul pentru a citi mai mult

Referat despre Iluminism

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.