Referat despre anul 1848 în Europa

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro
  • Științe sociale 10
  • Istorie - 3 ore
  • 10
  • 7
  • 2313
  • PDF

Referat despre anul 1848 în Europa

Profesorii liceunet au redactat, pentru disciplina Istorie, acest referat despre anul 1848 în Europa. Materialul îți va fi foarte folositor, întrucât te poți inspira în scrierea propriului tău referat de nota 10 pe tema anului 1848 în Europa.

De asemenea, poți folosi referatul despre anul 1848 în europa pentru a-ți aprofunda cunoștințele învățate la clasă, dar și pentru a învăța pentru olimpiada de Istorie pentru clasa a X-a.

Așadar, descarcă și citește ”Referat despre anul 1848 în Europa” întocmit de profesori compentenți și vei fi pregătit pentru teste, teze și chiar olimpiada la Istorie.

Fragment din text

Anul 1848 a fost martorul unui val revoluţionar de o proporţie nemaiîntâlnită până în acel moment pe continentul european. Europa jumătăţii de secol XIX trecea printr-o criză economică acută, provocată în special de procesul de industrializare şi urbanizare, proces ce urmărea înlocuirea sistemului economico-social preindustrial co nouă structură.

Modernizarea societăţilor europene, în ciuda numeroaselor avantaje, presupunea crearea şi implementarea unui concept politic modern, acţiune ce a întâmpinat o puternică rezistenţă din partea conservatorilor. Neînţelegerile dintre politicienii reformişti şi conservatori, nobilimea proprietară de pământ şi ţăranii aserviţi, burghezia în continuă ascensiune şi muncitorii din fabricile lor, au generat în mişcări de protest de stradă în numeroase state europene. Acestea au degenerat în adevărate revoluţii pentru a produce schimbările dorite utilizând forţa. Cererile mişcărilor de protest s-au transformat în veritabile programe revoluţionare.

Deşi cauzele majore ale acestor mişcări revoluţionare au fost lipsa unor reforme sociale, economice şi politice adecvate, fiecare ţară a avut specificul ei. Europa secolului al XIX-lea era încă dominată de monarhii absolutiste, reticente la schimbări ce ar fi afectat distribuţia puterii în stat. Două curente ideologice au fost specifice în această perioadă: liberalismul (Europa de Vest) şi ... Cumpărați accesul pentru a citi mai mult

Referat despre anul 1848 în Europa

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.