Reacții cu transfer de electroni. Cupluri redox | Referat

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro
  • Matematică-Informatică 12
  • Chimie
  • 10
  • 6
  • 1377
  • PDF

Reacții cu transfer de electroni. Cupluri redox | Referat

Indiferent de profilul urmat poți accesa cu încredere acest nou referat pregătit cu mare atenție de echipa Liceunet pentru toți elevii claselor a 12 care doresc să afle mai multe despre reacțiile cu transfer de electroni și cupluri redox.

Astfel, accesând materialul nostru vei afla ce sunt reacțiile redox, ce este acel număr de oxidare (cum se notează și care sunt regulile de stabilire a acestuia), ce sunt procesele de oxidare sau de reducere și prin urmare, ce este agentul oxidant sau agentul reducător. De asemenea, vei putea învăța cum se stabilesc coeficienții stoechiometrici în reacțiile redox și, nu în ultimul rând, cum se formează cuplurile redox.

Referatul cu și despre reacții cu transfer de electroni și cupluri redox conține și multe exemple detaliate care te vor ajuta să înțelegi mai bine mecanismele care stau la baza reacțiilor redox.

Fragment din text

Scopul acestui referat este de a ușura înțelegerea modului de desfășurare a reacțiilor de oxido-reducere. Aceste reacții, după cum vom vedea, se întâlnesc în majoritatea proceselor indispensabile vieții și implică un mod aparte de stabilire a coeficienților substanțelor participante la reacție, mod pe care îl vom analiza pas cu pas.

1. Reacții redox
Reacțiile de oxido-reducere (redox) sunt un tip specific de reacții chimice care implică un transfer de electroni între două specii chimice participante la reacție. În cursul unei astfel de reacții, cel puțin două dintre speciile chimice implicate (atom, ion sau moleculă) își schimbă numărul de oxidare (N.O.) în urma acceptării sau pierderii unuia sau a mai multor electroni.
Reacțiile redox sunt esențiale pentru numeroase procese care susțin funcțiile de bază ale vieții, procese cum ar fi respirația, fotosinteza, coroziunea și procesele de combustie.

2. Număr de oxidare
Numărul de oxidare reprezintă numărul de electroni pe care un atom îi cedează sau îi acceptă pentru a forma o legătură chimică cu un alt atom.
Notație
Numărul de oxidare se scrie ca și puterea atomului, a ionului sau a moleculei respective.
Pentru numerele de oxidare pozitive se scrie simbolul ‘+' înaintea valorii numerice a numărului de oxidare respectiv, iar pentru cele negative se va folosi simbolul ‘-'... Cumpărați accesul pentru a citi mai mult

Reacții cu transfer de electroni. Cupluri redox | Referat

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.