Războiul de Independență al României | Referat

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro
  • Filologie 12
  • Istorie - 2 ore
  • 10
  • 4
  • 1148
  • PDF

Războiul de Independență al României | Referat

Războiul de Independență al României este denumirea referatului pregătit de Liceunet.ro pentru un studiu în detaliu al acestor evenimente care au marcat evoluția României. Aici vei găsi mai multe informații despre conferința de pace de la San Stefano și cea de la Berlin, precum și care au fost implicațiile acestor două conferințe.

Citind referatul vei afla care au fost statele, personalitățile implicate și evenimentele (în ordine cronologică) care au dus la recunoașterea independenței României în anul 1880.

Fragment din text

În anul 1875 izbucnesc răscoalele din Bosnia și Herțegovina împotriva asupririi Imperiului Otoman. Un an mai târziu, în aprilie 1876 a venit rândul bulgarilor, iar în luna iunie a aceluiași an Serbia și Muntenegru declară război Imperiului Otoman (Serbia pe 1 iunie, iar Muntenegru pe 2 iunie). Astfel, în urma acestor revolte ale statelor creștine din Balcani, Rusia dorea să se remarce ca protectoare a acestora; acest fapt, în ciuda aparențelor etalate, era mai mult din interes propriu și anume: redobândirea teritoriilor pierdute și recâștigarea prestigiului pierdut în Europa după Războiul Crimeei. Acestea au fost evenimentele premergătoare izbucnirii unui nou război Ruso-Turc.

La data de 4/16 aprilie 1876 Ministerul Afacerilor Străine a emis o notă către diplomații români din străinătate în care își prezenta poziția față de revoltele și evenimentele din din Balcani:

„Guvernul princiar s-a văzut silit, din prudenţă şi din prevedere să facă şi el pregătiri militare, căci dacă neutralitatea pe care a păstrat-o până acum ar fi ameninţată, fie prin agresiune din partea Truciei, fie prin intervenţia vreunei alte puteri care ar dori, indiferent în ce scop, să ocupe România, datoria sa faţă de ţară nu i-ar îngădui să rămână nepăsător”.

Românii știau că, în eventualitatea izbucnirii războiului,... Cumpărați accesul pentru a citi mai mult

Războiul de Independență al României | Referat

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.