Portret al artistului în tinerețe - Caracterizarea lui Stephen Dedalus

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro

Portret al artistului în tinerețe - Caracterizarea lui Stephen Dedalus

„Portret al artistului în tinerețe - Caracterizarea lui Stephen Dedalus” este un material care îți va fi de mare folos pentru a scrie propriul tău eseu în care să prezinți trăsăturile de caracter dominate ale personajului principal al romanului. Este posibil să studiezi textul scris de James Joyce în clasa a IX-a, atunci când vei parcurge capitolul „Școala”, de aceea este important să cunoști toate detaliile importante. Astfel, citind „Portret al artistului în tinerețe - Caracterizarea lui Stephen Dedalus” vei găsi atât informații despre personajul principal, cât și informații despre firul epic sau tema romanului.

În plus, acest material îți va folosi drept sursă de inspirație pentru scrirea unor eseuri de nota 10.

Fragment din text

„Portret al artistului în tinerețe” a fost inițial un eseu autobiografic respins de publicația la care fusese trimis. Romanul semnat de James Joyce a fost publicat pentru prima dată în anul 1916, sub forma unui roman autobiografic cu dimensiuni satirice. El surprinde formarea, modelarea și evoluția unei personalități ce reprezintă alter-ego-ul autorului. Acest alter-ego este transpus în persoana protagonistului, Stephen Dedalus.

Stephen Dedalus este singurul personaj al cărui portret este complet realizat pe parcursul romanului. Toate celelalte personaje există pentru cititor doar în măsura în care ele sunt importante pentru Stephen. Joyce realizează un autoportret deosebit de complex, redând cu amploare cele mai intime gânduri, amintiri și senzații ale personajului.

Stephen Dedalus este caracterizat, de fapt, pe tot parcursul romanului, care conține numeroase elemente de analiză psihologică. Personajul este caracterizat atât în mod direct (de către autor și prin autocaracterizare), cât și în mod indirect, caz în care cititorul deduce trăsăturile acestuia din gândurile, faptele și sentimentele sale... citește mai mult

Portret al artistului în tinerețe - Caracterizarea lui Stephen Dedalus

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.

Materiale asociate cu Portret al artistului în tinerețe - Caracterizarea lui Stephen Dedalus