Populația, protecția mediului înconjurător și dezvoltarea durabilă

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro
  • Științe sociale 10
  • Geografie
  • 10
  • 4
  • 850
  • PDF

Referat: Populația, protecția mediului înconjurător și dezvoltarea durabilă

Populația, protecția mediului înconjurător și dezvoltarea durabilă este materialul cu ajutorul căruia vei afla care este legătura dintre populație, mediu și dezvoltare. Cu siguranță ai auzit despre explozie demografică, indicele de dezvoltare umană, determinism sau dezvoltare durabilă. Acest referat te va ajuta să înțelegi mai bine termenii prezentați și care sunt legăturile dintre aceste elemente.
Apelează cu încredere la referatul nostru despre Populația, protecția mediului înconjurător și dezvoltarea durabilă pentru o pregătire optimă a lecției pe care o ai în clasa a 10-a sau pentru cultura generală.

Fragment din text

Legătura dintre populație, mediu și dezvoltare cu un caracter complex reprezintă numai o parte din sistemul care determină evoluția societății actuale.
Populația reprezintă elementul component al geosistemului cu un impact semnificativ asupra spațiului geografic. O problemă majoră a acesteia o reprezintă creșterea rapidă, denumită și ”explozia demografică”. Această explozie a determinat o expansiune asupra spațiului geografic.
Pentru a fi mai ușor de înțeles, nivelul de dezvoltare al unei anumite țări nu ține cont de numărul populației sau de varietatea de resurse, ci de anumiți factori cu un caracter mai nuanțat (precum: resursele financiare, strategia politică a țărilor care doresc să se dezvolte, economia, nivelul de educare și școlarizare a populației, nivelul de civilizație al acesteia, anumite comportamente etc.).

Acum două decenii se foloseau ca indicatori economici de exprimare a gradului de dezvoltare a unei țări, după cum urmează:
• PIB (”produsul intern brut”);
• PNB (”produsul național brut”).

Ambii indicatori (PIB și PNB) erau exprimați în valori absolute, dar mai ales raportat la numărul de locuitori. Cu toate acestea, acești indicatori (PNB/loc și PIB/loc) nu evidențiază unele caracteristici ale populației, precum nivelul de viață, puterea de cumpărare.
Pentru descrierea nivelului general de dezvoltare a fost propus un indicator mult mai complex, ce... Cumpărați accesul pentru a citi mai mult

Populația, protecția mediului înconjurător și dezvoltarea durabilă

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.