Popa Tanda - Caracterizare

0 0 0 0 0 0 (0 review-uri)
Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro

Nivel educație

Gimnaziu 8

Materie

Limba și literatura română

Nota

10

Număr de pagini

3

Număr de cuvinte

831

Format fișier

PDF

Popa Tanda - Caracterizare

Pentru a te ajuta să scrii o caracterizare de nota 10 a personajului principal din nuvela „Popa Tanda” de Ioan Slavici, editorii Liceunet îți pun la dispoziție un material care conține toate informațiile necesare, explicate cât mai pe înțelesul tău. Astfel, vei afla care este caracterizarea făcută în mod direct de către autor lui „Popa Tanda”, dar vei afla cum este văzut de către personajele cu care interacționează. De asemenea, cu ajutorul acestei caracterizări vei reuși să îți amintești secvențe importante ale firului narativ.

Pentru o mai bună înțelegere a textului, dar și pentru a obține note mari la ora de limba și literatura română îți recomandăm să citești eseul „Popa Tanda - Caracterizare”.

Fragment din text
Nuvela „Popa Tanda” este inspirată din realităţile satului ardelenesc, unde preoţii nu erau doar mentori spirituali, ci aveau un oarecare statut de lideri, reprezentând un exemplu de conduită pentru săteni. Opera a fost publicată pentru prima dată în anul 1875, în revista „Convorbiri literare”.

Protagonistul nuvelei este cel care dă și numele acesteia: părintele Trandafir, poreclit „popa Tanda”. Schițând portretul acestui personaj, Ioan Slavici realizează un tip uman, și anume, modelul preotului ardelean în postura de model social și spiritual al țăranului. Personaj principal, masculin, individual, părintele Trandafir este caracterizat atât în mod direct (de către autor și de către alte personaje), cât și în mod indirect (prin nume, prin intermediul faptelor, vorbelor și al gândurilor sale).

Titlul nuvelei este alcătuit din două cuvinte („Popa Tanda”). Ambele constituie porecla oferită protagonistului de către sătenii exasperați, în urma încercărilor sale de a-i învăța să ducă un trai mai bun. Primul cuvânt denumește ocupația personajului principal, întrucât acesta era preot... [citește mai mult]