Pedosfera | Referat

Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro
  • Științe sociale 9
  • Geografie
  • 10
  • 6
  • 1577
  • PDF

Pedosfera | Referat

Pedosfera este referatul elaborat de echipa Liceunet pentru a te ajuta să înțelegi mai bine materia din clasa a 9-a. Aici vei afla mai multe despre ce reprezintă pedosfera, ce este solul, alcătuirea solului, proprietățile solului, profilul și clasificarea solurilor. Citește acum materialul nostru despre pedosferă și vei obține rezultate mai bune la ora de Geografie.

Fragment din text

Pedosfera reprezintă învelișul terestru discontinuu, constituit din totalitatea solurilor de pe Pământ.
Solul reprezintă stratul subțire de la suprafața scoarței terestre, fiind format în urma alterării rocilor aflate sub acțiunea agenților hidrologici, climatici și biologici, dar și a acumulării de materie organică. Plantele își înfig rădăcinile din sol, de unde își iau sărurile minerale și apa.

Solul este diferit de rocile pe care se formează, ceea ce-i conferă o calitatea nouă, și anume cea de strat complex, fertil, activ din punct de vedere biologic, având capacitatea de a înmagazina aer și apă.
Știința care studiază formarea, evoluția și clasificarea solurilor se numește pedologie. Datorită calității productive a solului sunt dezvoltate agricultura, silvicultura, industria lemnului și industria lemnului, ramuri esențiale în mersul societății umane.

Factorii pedogenetici

Solul este format după ce evoluează în timp o parte subțire de la suprafața scoarței terestre aflată sub acțiunea factorilor pedogenetici (precum substratul geologic, clima, relieful, activitatea biologică și timpul).
Substratul geologic este caracterizat de diferitele tipuri de roci, care influențează formarea solurilor.
Solurile se formează pe scoarța subțire de alterare de la suprafața rocilor, ce au rezultat prin procese de alterare și dezagregare. La aceste procese un rol important o au și viețuitoarele.
Relieful este suportul pe care se formează solurile și influențează dezvoltarea lor, diferit pe principalele trepte altitudinale... Cumpărați accesul pentru a citi mai mult

Pedosfera | Referat

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.