Pe drumuri de munte Rezumat

0 0 0 0 0 0 (0 review-uri)
Referatul a fost validat de către editorii de la Liceunet.ro. Materialele Premium sunt produse de profesori pentru Liceunet.ro

Nivel educație

normal 9

Materie

Limba și literatura română

Nota

10

Număr de pagini

5

Număr de cuvinte

1853

Format fișier

PDF

Pe drumuri de munte Rezumat

Aici găsești o variantă corectă și completă a rezumatului operei „Pe drumuri de munte”. Ești elev în clasa a IX-a, iar în cadrul capitolului „Aventură, călătorie” ai studiat opera „Pe drumuri de munte” de Calistrat Hogaș, iar acum ai primit tema de a scrie un rezumat? Fiind o colecție de amintiri de călătorie, care conține cele mai semnificative momente din călătoriile autorului, ce se întind pe durata a trei decenii, profesorii Liceunet îți pun la dispoziție un material ajutător pentru scrierea rezumatului, astfel încât să te asiguri că nu ai uitat niciun detaliu important. Pentru a vedea care sunt cele mai semnificative momente surprinse de scriitor și cum au fost ele prezentate de-a lungul celor două capitole, „Amintiri dintr-o călătorie” și „În Munții Neamțului”, îți recomandăm să consulți materialul pe care noi ți-l punem la dispoziție. Vei reuși să scrii un rezumat de nota 10, dar și să înțelegi opera lui Calistrat Hogaș.

Fragment din text
„Pe drumuri de munte” este o colecție de amintiri de călătorie, semnată de Calistrat Hogaș, unul dintre cei mai talentați povestitori români. Această lucrare conține însemnări din călătoriile autorului, ce se întind pe durata a trei decenii. Prima ediție a operei a fost publicată la București în anul 1912, sub același titlu. Cu toate acestea, din voința lui Hogaș, ea a fost distrusă din cauza nenumăratelor greșeli gramaticale. Cea de-a doua ediție, apărută câțiva ani mai târziu, a căzut pradă unui incendiu, iar abia postum, în 1921, memoriile autorului sunt retipărite în două volume.

Opera este structurată în două părți: „Amintiri dintr-o călătorie” și „În Munții Neamțului”. Fiind inițial două volume separate, ele se reunesc în volumul de față, surprinzând slăbiciunea autorului față de frumusețile naturii, pe care le descrie cu măiestrie.

I. Amintiri dintr-o călătorie

Prima parte începe cu capitolul „Spre mânăstiri”. De la bun început, Hogaș învață cititorul faptul că mersul pe jos este singura modalitate de transport care permite călătorului să observe pe îndelete tot ceea ce dorește să vadă. Astfel, acesta pornește la drum, împreună cu un prieten (de la Piatra până la Dorna). Cei doi ajung la o casă albă, pe prispa căreia dormeau gospodarul şi soția acestuia. Hogaș povestește cum a ridicat plapuma de pe nasul gospodarului, cerând indicații referitoare la drum. După răspunsul scurt al gospodarului, cei doi pornesc mai departe, și întâlnesc un preot (cunoștință a scriitorului), însoţit de un ţăran care era ajutor de primar al comunei sale. Apoi, cei doi tovarăși pornesc spre Almaş, unde poposesc la un schit de călugăriţe. Călăuza lor, maica Filofteia, părea a se deplasa zburând, însoţită de cruci mari şi mătănii către răsărit. Seara, călătorii ajung la mânăstirea Horaiţa, de unde pleacă a doua zi de dimineaţă spre mânăstirea Văratic.

Cel de-al doilea capitol prezintă drumul de la Văratic la Secu. Cei doi merg la arhondaric, unde li se oferă mîncare și adăpost pentru două zile, iar a treia zi în zori, aceștia pornesc mai departe, către Sihla. Călăuza lor este, de această dată, dascălul Alecu din Văratic. Astfel, ei trec podișul de peste Ciungi, ajungînd, în final, la Sihla. Se spunea că acolo trăise Sfânta Teodora, iar singurul călugăr ce trăia la Sihla îi duce să viziteze peștera acesteia, unde aceasta trăise timp de șaizeci de ani. Apoi, au urcat la Stânca Căprioarei, unde au stat de vorbă cu pustnicul. Următoarea destinație avea să fie mânăstirea Sihăstria, unde aceștia au poposit în compania unui călugăr sărac, în drum spre Secu.

Capitolul al treilea, denumit „La Agapia”, descrie ... [citește mai mult]